«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Στο τραπέζι ξανά οι πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στον Όλαφ Σολτς ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό για την Ελλάδα

Στο τραπέζι ξανά οι πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Νέα σελίδα ανοίγει στις ελληνογερμανικές σχέσεις σε μία σειρά από κρίσιμα θέματα – Ενέργεια, Εθνικά, Επενδύσεις– μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη χώρα μας και την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ηχηρό μήνυμα εστάλη από Αθήνα και Βερολίνο στον Ταγίπ Ερντογάν, να αποκλιμακώσει την ένταση εναντίον της Ελλάδας και να επιστρέψει στο δρόμο του διαλόγου, καθώς, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν υπάρχει περιθώριο μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, για άλλες εστίες έντασης. «Ο Ταγίπ Ερντογάν βαδίζει σε αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει το λαό με ψέματα κατά της Ελλάδας.

Τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Η γεωγραφία δεν αλλάζει με παραχαραγμένους χάρτες, απαντάμε στις προκλήσεις αντιτάσσοντας τη διεθνή νομιμότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καθαρή στάση του καγκελαρίου της Γερμανίας, ότι «δεν νοείται αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, όταν μάλιστα και η απειλούμενη ανήκει στη Συμμαχία».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε στον καγκελάριο της Γερμανίας και θέμα γερμανικών αποζημιώσεων λέγοντας ότι για τη χώρα μας παραμένει ανοικτό το ζήτημα αυτό, ειδικά για το θέμα του κατοχικού δανείου, σημειώνοντας ότι η ρύθμισή του θα ήταν αμοιβαία επωφελής σε μία συγκυρία που η ελληνο-γερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα που έχει ιδιαιτερότητες, καθώς υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες από το παρελθόν. «Η συζήτηση παραμένει επίκαιρη, προσβλέπουμε σε λύση του. Αλλά δεν θεωρώ ότι σκιάζει το επίπεδο των ελληνο-γερμανικών σχέσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως από αυτή την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022

Δείτε επίσης