«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Πρόσω ολοταχώς για τα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη

Στο υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζουν τα διαδικαστικά με εντολή Νίκου Δένδια, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερώσει σχετικά Αμερικανούς και Ευρωπαίους

Πρόσω ολοταχώς για τα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη τεχνικά η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης, την οποία επεξεργάζεται το Υπ. Εξ. με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ήδη από το 2020.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, τα κλιμάκια που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και θα απομένει, πλέον, η πολιτική απόφαση της ανακοίνωσης, απόφαση η οποία θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνεργασία με τον Υπ. Εξ. Νίκο Δένδια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Και στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα στραφεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το πότε θα ανακοινωθεί η επέκταση θα κριθεί από την κυβέρνηση, η οποία θα σταθμίσει όλα τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή της, και θα επιλέξει τον κατάλληλο χρόνο.

Η πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Υπ. Εξ. Άντονι Μπλίνκεν περιελάμβανε –εκτός από το Ουκρανικό και– όλο το φάσμα των τουρκικών προκλήσεων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας θα προωθήσει και θα υπερασπίσει τα συμφέροντά της έναντι των απαιτήσεων και των προκλήσεων της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπλίνκεν φέρεται να είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν αστάθεια στην περιοχή, και πώς θα ενθαρρύνουν κάθε κίνηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας που θα στοχεύει στο διάλογο και την καταλαγή. Πρώην διπλωμάτης, επικεφαλής πολιτικός διευθυντής επί χρόνια, ανέφερε ότι η κίνηση αυτή θα δώσει επιπλέον ώθηση στην κυβέρνηση, εν όψει και των εκλογών του 2023, οπότε θα συνεκτιμηθούν όλες οι παράμετροι. Στη διαδικασία θα ληφθούν υπόψη όλα τα σενάρια, τόσο από στρατιωτικής όσο και από πολιτικής πλευράς, ενώ η Αθήνα θα ενημερώσει νωρίτερα τους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους της, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θα προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως από αυτή την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022

Δείτε επίσης