«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Γίνονται απόρθητα τα νησιά μας

Τα νέα και ευέλικτα Μ1117 και Μ113 αντικαθιστούν αυτά που στείλαμε στην Ουκρανία

Γίνονται απόρθητα τα νησιά μας
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

«Δεν τίθεται κανένα θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών. Οι νησιώτες μας πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς από ποτέ, γιατί ενισχύουμε την άμυνα σε σχέση με πριν και δεν την αποδυναμώνουμε».

Αυτό τόνισε στη «ΒτΚ» ανώτατος παράγοντας του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πρώτη προτεραιότητα για το Επιτελείο είναι η περαιτέρω θωράκιση των νησιών, και απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί εξασθένησης της αμυντικής ικανότητας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επειδή παραχωρήθηκαν τα ρωσικής προελεύσεως ΒΜΡ τεθωρακισμένα ερπυστριοφόρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίες πηγές, τα ΒΝΡ που παραχωρήθηκαν στους Ουκρανούς αντικαταστάθηκαν άμεσα από τα ΤΟΜΠ Μ113, αλλά κυρίως από θωρακισμένα Μ1117. Μπορεί τα Μ113 να μην ανταγωνίζονται τα σημερινά σύγχρονα ερπυστριοφόρα με το βαρύ 50άρι πολυβόλο που διαθέτουν, καθώς και με το συνολικό σχεδιασμό τους, αλλά για την άμυνα των νησιών και κυρίως για τον σκοπό που προορίζονται, είναι χρήσιμα και είναι εφάμιλλα των ΒΜΡ.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί τα Μ113 να είναι παλαιότερης τεχνολογίας και σχεδιασμού, αλλά τα Μ1117 βρίσκονται αρκετά επίπεδα πάνω από όσα υπήρχαν έως τώρα στα νησιά. Τόσο επιχειρησιακά όσο και από θέμα αποτελεσματικού οπλισμού και τεχνολογίας. Τα Μ113 μεταφέρθηκαν από μονάδες του εσωτερικού όπου η επιχειρησιακή χρησιμότητά τους ήταν πολύ περιορισμένη, ενώ τα Μ1117 τα παραχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πολύ νωρίτερα από την αποστολή των ΒΜΡ στην Ουκρανία. Πρόκειται για –συνολικά– 1.200 τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα αναγνωρίσεως, ενώ το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δοκιμαστεί σε πολέμους τα τελευταία 20 χρόνια με μεγάλη επιτυχία, και αποτελεί σημαντική βοήθεια στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022

Δείτε επίσης