«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Το κυβερνητικό σχέδιο για επάρκεια σε σιτηρά

Συμφωνήθηκε η Ελλάδα να εξάγει λάδι στο Καζακστάν και να εισάγει σιτηρά από την κεντροασιατική χώρα

Το κυβερνητικό σχέδιο για επάρκεια σε σιτηρά
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στον κρίσιμο επισιτιστικό τομέα, με δεκάδες χώρες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο θέμα της προμήθειας σιτηρών.

Η τελευταία δυσμενής εξέλιξη δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση, αφού η αρχική αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία με το Κίεβο για τα σιτηρά και η εν συνεχεία ανακοίνωσή της για «συνομιλίες από μηδενική βάση» δημιουργεί κλίμα αστάθειας και επαναφέρει τον κίνδυνο μίας νέας επισιτιστικής κρίσης στην Ευρώπη.

Η πιθανότητα μία τέτοια κρίση να επηρεάσει και τη χώρα μας έχει προκαλέσει την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπουργών. Ο συναγερμός στην κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα τις εισαγωγές από την Ουκρανία και να έχουμε στραφεί σε άλλες αγορές, με πρώτη τη Βουλγαρία, αλλά και το Καζακστάν. Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να παραμείνει με σταυρωμένα χέρια ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα και την Ελλάδα.

Η αρχική απόφαση της Μόσχας να αθετήσει τη συμφωνία της με την Ουκρανία οφείλεται, όπως υποστηρίζει ο Πούτιν, στο ότι Ουκρανοί και Βρετανοί επιτέθηκαν με drone στο στόλο της κοντά στην Κριμαία, και αντιστρέφοντας τους όρους του γεωπολιτικού παιχνιδιού επιρρίπτει ευθύνες στο Λονδίνο για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Srteam.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022

Δείτε επίσης