«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Το 2025 η πρώτη εξόρυξη για φυσικό αέριο

Η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο άνοιξε το δρόμο για σεισμικές έρευνες στις ελληνικές θάλασσες

Το 2025 η πρώτη εξόρυξη για φυσικό αέριο
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Το 2025 αναμένεται να γίνει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για την εύρεση φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης και νοτίως της Πελοποννήσου, σύμφωνα με πληροφορίες, και η χώρα μας ετοιμάζεται να διαβεί τον Ρουβίκωνα, αφού οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα Ελληνοτουρκικά και τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την έναρξη σεισμικών ερευνών με σκοπό την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη και την Πελοπόννησο (όπου έχει εκδοθεί Navtex από το Πολεμικό Ναυτικό), αποτελεί ένα μεγάλο βήμα της χώρας μας, ώστε να καταστεί σημαντικός ενεργειακός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ειδικούς στους οποίους απευθύνθηκε η «ΒτΚ», η διαδικασία δεν είναι απλή και απαιτεί χρόνο. Τους επόμενους μήνες, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ανάλυση των στοιχείων των σεισμικών ερευνών, που απαιτεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο, και στη συνέχεια θα εντοπιστούν οι στόχοι για να σταλούν πλωτά γεωτρύπανα που θα προχωρήσουν στις ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες θα επαναλαμβάνονται δύο και τρεις φορές, και αφού οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα θα διαμορφωθεί ο χρονικός ορίζοντας εξόρυξης. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2025, και ανάλογα με τα πεδία και των εντοπισμό τους, χρειάζεται ένα διάστημα 2 ή 3 ετών ώστε να υπάρξει εξόρυξη του προϊόντος. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι εάν είχαμε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όπου όλα ήταν έτοιμα από τον Γιάννη Μανιάτη, τότε σήμερα θα ήμασταν έτοιμοι για εξορύξεις.

Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών συνδέουν το θέμα των ερευνών με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως της Κρήτης, θεωρώντας ότι η χρονική συγκυρία είναι ιδανική με την αναδιαμόρφωση των ρόλων.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Δείτε επίσης