«Η Βραδυνή της Κυριακής»

«Παγώνουν» και την προσμονή για τη μητρότητα

Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν τη λύση της κατάψυξης ωαρίων οργανώνοντας με αυτόν τον τρόπο το πότε θα γίνουν μητέρες 

«Παγώνουν» και την προσμονή για τη μητρότητα
Αρθρογράφος: Τζαγκαράκη Γεωργία
Από Τζαγκαράκη Γεωργία

Η κατάψυξη ωαρίων, τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετή διαδεδομένη σε γυναίκες που θέλουν να καθυστερήσουν να γίνουν μητέρες για προσωπικούς ή εργασιακούς λόγους ή ακόμα και για να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρή νόσο.

Όσο περνά ο καιρός, όλο και περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν στη λύση της κατάψυξης, η οποία «παγώνει» το χρόνο και επιτρέπει στις γυναίκες να οργανώσουν τη ζωή τους και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, δίχως άγχος.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και ασφαλής, έχει διάρκεια από 10-15 ημέρες και απαιτεί περίπου 4-5 επισκέψεις στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο όπου θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η γυναίκα μπορεί να εργάζεται κανονικά και να διατηρεί σταθερό το κοινωνικό της πρόγραμμα, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές μεταβολές σε αυτό. Κατά το πρώτο ραντεβού, ο γιατρός και αφού έχει λάβει πλήρες ιστορικό της γυναίκας, ελέγχει την κλινική εικόνα και συστήνει ορμονικές εξετάσεις. Κατά το νόμο, χρειάζονται και εξετάσεις σχετικά με τα λοιμώδη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Στη συνέχεια, ο γιατρός συστήνει το πρωτόκολλο διέγερσης των ωοθηκών. Η γυναίκα με το πέρας των πρώτων εξετάσεων υπογράφει ένα συμφωνητικό, στο οποίο επισημαίνει πως συναινεί να κρατηθούν τα ωάριά της στο συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία. Στο επόμενο βήμα, η γυναίκα προμηθεύεται την αγωγή, και κατά τη δεύτερη ημέρα της περιόδου ξεκινά την κατανάλωση, ώστε να βοηθήσουν οι ορμόνες στην ανάπτυξη ώριμων ωαρίων στις ωοθήκες. Ύστερα από ειδικούς υπέρηχους, ο γιατρός κρίνει πότε είναι η κατάλληλη ημέρα για την περισυλλογή ωαρίων και τα καταψύχει με τη μέθοδο της υαλοποίησης. Μέσω αυτής της μεθόδου, η επιβίωση των ωαρίων βελτιώνεται σημαντικά κατά την απόψυξη, και έτσι τα ποσοστά των κυήσεων και των γεννήσεων αυξάνονται.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Δείτε επίσης