«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Γιορτές με αυξήσεις για τους συνταξιούχους

Ύστερα από 12 χρόνια «ξεπαγώνουν» οι συντάξεις

Γιορτές με αυξήσεις για τους συνταξιούχους
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Εορταστικό «μποναμά» θα πάρουν οι συνταξιούχοι, που θα δουν «ζεστό» χρήμα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από την εφαρμογή μίας σειράς ιδιαίτερα ευνοϊκών διατάξεων.

Ύστερα από χρόνια «παγώματος» των συντάξεων λόγω μνημονιακών διατάξεων έρχεται η ώρα των αυξήσεων, ενώ πρόσθετα μέτρα ενισχύουν περαιτέρω το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων. Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων –που θα ψηφιστεί την Πέμπτη από την Βουλή– ξεκαθαρίζει το τοπίο στο Συνταξιοδοτικό, ενώ εκκρεμεί μόνο ο καθορισμός του τελικού ποσού της αύξησης.

Να σημειωθεί εδώ πως με δεδομένο ότι οι συντάξεις προκαταβάλλονται, ευνοϊκές διατάξεις –όπως η κατάργηση της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης– θα φανούν στη σύνταξη του Ιανουαρίου που θα πάρουν οι συνταξιούχοι την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι, πριν κάνει η νέα χρόνια ποδαρικό θα έχουν πιστωθεί τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το επόμενο διάστημα η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων, και συγκεκριμένα οι 2.472.939 σε σύνολο 2.613.747 (94,6%) θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα, οι αυξήσεις είναι τέτοιες ώστε ένας στους δύο συνταξιούχους θα λάβει συνολικά, τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη. Τα μέτρα που έρχονται είναι τα ακόλουθα: 

  1. «Ξεπάγωμα» των συντάξεων ύστερα από 12 χρόνια. Να σημειωθεί πως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αυξήσεις στις συντάξεις θα κυμανθούν κοντά στο 8%.
  2. Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί πως το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε αυτή καταβάλλεται και στους δύο. Αναγκαίες προϋποθέσεις είναι: 

*Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως).

*Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) να μην υπερβαίνει τα 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως).

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022

Δείτε επίσης