«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Τρεις καταγγελίες για την «Κιβωτό» και έρχονται και άλλες

Σαν βόμβα έσκασε η καταγγελία νεαρού για σεξουαλική κακοποίηση από δύο υπαλλήλους της ΜΚΟ, η οποία έχει βραβευθεί για το έργο της

Τρεις καταγγελίες για την «Κιβωτό» και έρχονται και άλλες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η καταγγελία από έναν 19χρονο, σήμερα, για κακοποίηση και ασέλγεια από δύο εργαζόμενους στη δομή όπου φιλοξενήθηκε όταν ήταν ανήλικος, άρχισε να αποδομεί την «Κιβωτό του Κόσμου», τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που είχε ιδρύσει πριν από περίπου 25 χρόνια ο πατέρας Αντώνιος βοηθώντας εκατοντάδες παιδιά.

Σύντομα ήρθε και δεύτερη καταγγελία, και, πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» των Αρχών υπάρχει και τρίτη. Δύο ενήλικοι (σήμερα) και ένας ανήλικος έχουν καταγγείλει πως έπεσαν θύματα κακοποίησης από άτομα που συνδέονται με την εν λόγω ΜΚΟ. Πέρα από τη σεξουαλική κακοποίηση, η έρευνα που διενεργείται από τις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές αφορά και άλλα θέματα, όπως ξυλοδαρμούς, υποσιτισμό, τιμωρητικές συμπεριφορές, κλειδώματα παιδιών μέσα σε δωμάτια, και αφορά και τις έξι δομές της ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα.

Και άλλα παιδιά

«Επιτέλους, κάποιος βρήκε το θάρρος να πει τι πραγματικά συμβαίνει και έδωσε θάρρος και σ' εμάς που το ζήσαμε, να μιλήσουμε λίγο παραπάνω», αναφέρει η Χριστίνα, που, όπως λέει, έζησε στην «Κιβωτό» για 8 χρόνια. «Ως παιδί που έζησα αρκετά χρόνια εκεί μέσα και έχω δεχτεί κι εγώ ψυχολογική/σωματική βία, έχω να πω πως αν ρωτήσεις όλα τα παιδιά εκεί μέσα, όλα θα έχουν κι από κάτι να σου πουν. Όπως έχω κι εγώ. Ο φόβος και η τρομοκρατία που επικρατούν εκεί μέσα αν τυχόν “ανοίξεις το στόμα σου”, δεν περιγράφεται».

Εφτά χρόνια έζησε στην «Κιβωτό» και ο Χρήστος, που, όπως λέει, έπεσε και αυτός θύμα κακοποίησης όταν ήταν 16 ετών, ενώ ο Νικόλας δηλώνει: «Ήρθε, επιτέλους, ο καιρός τα παιδιά που ήμασταν μέσα και ζήσαμε καταστάσεις για καταστάσεις, να βγούμε επιτέλους και να μιλήσουμε, να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά γίνεται όταν δεν υπάρχει κόσμος μπροστά... Ήρθε η ώρα λοιπόν, για όσους από εμάς, μας έλεγαν ότι είναι πλασμένα αυτά από το μυαλό μας και ότι δεν είναι αλήθεια». Άλλη κοπέλα, που, όπως λέει, έζησε σε δομή της ΜΚΟ, καταγγέλλει: «Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά», ενώ άλλος πως αναγκάζονταν τα παιδιά να λένε ψέματα στους δημοσιογράφους όταν αυτοί πήγαιναν στις δομές, και αν δεν το έκαναν, τους περίμενε τιμωρία.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022

Δείτε επίσης