Ελλάδα - Αίγυπτος βραχυκύκλωσαν το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο
Η συμφωνία που υπέγραψαν Αθήνα και Κάιρο πλήττει καίρια και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» καθιστώντας το επί της ουσίας κενό περιεχομένου

Η ελληνική διπλωματία αποφάσισε να «δείξει τα δόντια» της, και με μία επιθετική κίνηση στη σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προκαλεί πονοκέφαλο στην Άγκυρα και δευτερευόντως στην Τρίπολη, υπογράφοντας με την Αίγυπτο, στα μέσα της εβδομάδας, μία συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή, και δημιουργεί προϋποθέσεις εξελίξεων.
Η συμφωνία που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος για τη συνεργασία στους τομείς της Αεροναυτικής και της Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης βραχυκυκλώνει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και δημιουργεί ένα νέο πεδίο ευκαιριών για την de facto απενεργοποίησή του, ενώ, παράλληλα, πλήττει καίρια το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» καθιστώντας το επί της ουσίας κενό περιεχομένου. Αποτελεί, σύμφωνα με διπλωμάτες, «ένα βήμα προς τα εμπρός της ελληνικής διπλωματίας για τη θωράκιση των δικαιωμάτων της».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», απώτερος στόχος της ελληνικής διπλωματίας με αυτή τη συμφωνία είναι να πιέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να αποδεχθούν την προσφυγή στη Χάγη για τη διευθέτηση των περιοχών που συμπίπτουν με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ.
«Η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο για την Έρευνα και Διάσωση αφορά και περιοχές που είναι υπό έμπρακτη αμφισβήτηση –μέσω του παράνομου μνημονίου– από Τουρκία και Λιβύη, και εάν θέλουν να επιλυθεί η εκκρεμότητα, τότε μόνο η Χάγη μπορεί να δώσει τη λύση», ανέφερε στη «ΒτΚ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών. Έμπειροι παράγοντες της διπλωματίας, όπως ο καθηγητής Κ. Φίλης, θεωρούν ότι επί του πρακτέου το μνημόνιο που υπέγραψαν Κάιρο και Αθήνα είναι μία συνέχεια της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας του Αυγούστου του 2020, καθώς καθορίζει τα όρια της περιοχής Search and Rescue Region (SAR), όπως και τη δικαιοδοσία για το FIR, αφού για τον καθορισμό των περιοχών έρευνας και διάσωσης απαιτούνται διμερείς διακρατικές συμφωνίες, και η πρακτική που ακολουθείται διεθνώς είναι οι SAR να συμπίπτουν με το FIR της κάθε χώρας.
Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2022.