«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ασφαλιστικό: Τί αλλάζει σε πρόωρες, κύριες και επικουρικές συντάξεις

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε, ρυθμίζει χρόνιες εκκρεμότητες και αδικίες

Ασφαλιστικό: Τί αλλάζει σε πρόωρες, κύριες και επικουρικές συντάξεις
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Αυξήσεις 7,75% στις συντάξεις θα φέρει η νέα χρονιά, ενώ πληθώρα ασφαλιστικών διατάξεων βάζει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας.

Το βασικό πακέτο των μέτρων –που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε στη Βουλή– απευθύνεται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων:

-Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα. Μόνιμη γίνεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, προβλέπεται η αύξηση της περιόδου της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες, ενώ δίνονται κίνητρα για τη μετατροπή των συμβάσεων μερικής, σε πλήρους απασχόλησης.

-Δημόσιοι υπάλληλοι. Αύξηση μισθού φέρνει η κατάργησης της εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αλλαγές έρχονται και στα όρια ηλικίας, καθώς τα τελευταία «παράθυρα» εξόδου πριν από τα 62, κλείνουν για όσους δεν έχουν πιάσει τις προϋποθέσεις για μειωμένη σύνταξη εντός του έτους. 

-Ευάλωτα νοικοκυριά. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα πάρουν 2,3 εκατ. πολίτες τον Δεκέμβριο. Κερδισμένοι είναι, μεταξύ άλλων, χαμηλοσυνταξιούχοι και δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2022.

    Δείτε επίσης