«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Η κυβέρνηση πιέζει για προστασία των δανειοληπτών

Ζητά από τις τράπεζες μείωση επιτοκίων καταθέσεων και ειδικές ρυθμίσεις

Η κυβέρνηση πιέζει για προστασία των δανειοληπτών
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Η κυβερνητική επιχείρηση-«σωσίβιο» για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες, συνεχίζεται.

Ο υπουργός Οικονομικών καλεί τους τραπεζίτες να συνδράμουν με αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και ειδικές ρυθμίσεις-ανάσα. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί 6-7 Δεκεμβρίου στην Αλβανία, για τη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, συναντώντας στο περιθώριο τον Έντι Ράμα, και το «μενού» θα περιλαμβάνει την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας.

Αποφασισμένη να βρεθεί λύση στο θέμα της στήριξης των δανειοληπτών αλλά και των πολιτών που πιέζονται λόγω της πληθωριστικής κρίσης εμφανίζεται η κυβέρνηση, και μάλιστα με τους δικούς της όρους. Στη συνάντηση που πραγματοποίησε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους εκπροσώπους των τραπεζών ζητήθηκε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να βάλει πλάτη και να συμβάλει ενεργά στην κυβερνητική επιχείρηση-«σωσίβιο» για τους αδύναμους, κυρίως, οικονομικά πολίτες, προκειμένου να αντέξουν την πίεση που υφίστανται τα εισοδήματά τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος που προκαλεί η συσταλτική νομισματική πολιτική. Επιδότηση του 50% της επιπλέον αύξησης που έχουν πάρει τα επιτόκια από την ΕΚΤ, ανακοίνωσαν οι τράπεζες στον υπουργό Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να ζητά πιο γενναίες παρεμβάσεις για τους ευάλωτους αλλά συνεπείς δανειολήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες και προβλέπει την επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης στο ύψος της δόσης, αναμένεται να αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τις εποπτικές Αρχές της Φρανκφούρτης, και συγκεκριμένα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Εφόσον, το σχέδιο πάρει την έγκριση του επόπτη, η ισχύς του αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να ξεκινήσει από τις αρχές του 2023. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια την επιδότηση της δόσης, η περίμετρος των δικαιούχων εκ των πραγμάτων και στα πλαίσια της εφαρμογής των εποπτικών κανόνων, θα είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα, κρατικής όμως, επιδότησης που εφαρμόστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022.

Δείτε επίσης