«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Επικουρικές σε χρόνο-ρεκόρ και πλαφόν στα 1.400 ευρώ

Υπάγονται στον «ατομικό κουμπαρά» και οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών

Επικουρικές σε χρόνο-ρεκόρ και πλαφόν στα 1.400 ευρώ
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Μία τριπλέτα παρεμβάσεων στην Επικουρική Ασφάλιση φέρνει αλλαγές για «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους, με τις αλλαγές να υλοποιούνται σε δόσεις.

Η αρχή έχει γίνει από την καθιέρωση «ατομικών κουμπαράδων» στα επικουρικά Ταμεία, και ακολουθούν τώρα δύο ακόμα παρεμβάσεις. Η πρώτη θα οδηγήσει σε συντάξεις-εξπρές και στην Επικουρική Ασφάλιση με κερδισμένους όσους είναι στην αναμονή για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης. Η δεύτερη παρέμβαση προβλέπει επιβολή πλαφόν στις πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις, με χαμένους όσους προσδοκούσαν να εισπράξουν άνω των 1.382,40 ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας αλλάζουν εκ βάθρων το τοπίο στην Επικουρική Ασφάλιση. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής: 

-Επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των επικουρικών συντάξεων, προκειμένου να μπει φρένο στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως είναι σε εκκρεμότητα, τουλάχιστον για τρεις μήνες, 94. 000 επικουρικές συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή ένα πακέτο μέτρων για την επίσπευση των διαδικασιών, όπως η ενεργοποίηση της fast track διαδικασίας, η αύξηση των εισηγητών που βγάζουν τις συντάξεις, καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης και στην Επικουρική Ασφάλιση πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων. Στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να εκδίδονται μέσα σε ένα τρίμηνο από την έκδοση της κύριας σύνταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει πως μέχρι την άνοιξη θα έχουν εκδοθεί έξι στις δέκα ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς συντάξεις, και πριν από το καλοκαίρι να έχει αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα. Να σημειωθεί πως με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η απονομή των κύριων συντάξεων και έχει ήδη εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων για το 2022. Πλέον, οι νέες συντάξεις εκδίδονται σε λιγότερο από 2 μήνες, από 18 μήνες που απαιτούνταν το 2019, και είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στους τελευταίους 22 μήνες εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις. 

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022.

Δείτε επίσης