«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ανάχωμα στην ακρίβεια το Market Pass - Πότε ξεκινά και ποιοί το δικαιούνται

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 312 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και 192 ευρώ για ένα ζευγάρι

Ανάχωμα στην ακρίβεια το Market Pass - Πότε ξεκινά και ποιοί το δικαιούνται
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Στα σούπερ μάρκετ και δευτερευόντως τα κρεοπωλεία, όπου η μέση απόδειξη αγορών είναι μεγάλη και ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως οι ψηφιακές πληρωμές, αναμένεται να περάσει μεγάλο μέρος του τζίρου από τη νέα επιδότηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Με νομοθετική ρύθμιση έλαβε υπόσταση το νέο μέτρο ενίσχυσης για κάλυψη 10% επί των δαπανών νοικοκυριών σε καταστήματα τροφίμων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πάνω από 10% είναι ο ρυθμός αύξησης μέσα σε ένα έτος των τιμών σε βασικά αγαθά. Συγκεκριμένα, υπήρξαν ανατιμήσεις σε: ψωμί και δημητριακά (18,7%), κρέατα (16,7%), γαλακτοκομικά και αυγά (25,3%), έλαια και λίπη (20,4%), λαχανικά (12,6%), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (8,6%), λοιπά τρόφιμα (12,9%), καφές – κακάο – τσάι (11,9%). 

Η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μία πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι δυνητικά ωφελούμενοι είναι περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατ. μέλη. Μάλιστα, η κυβέρνηση, με το εν λόγω μέτρο, επιδιώκει παράλληλα με την τροφοδότηση τζίρου στο «καλάθι του νοικοκυριού» και άρα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, να «στήσει ανάχωμα» στην ακρίβεια. Το συνολικό κόστος του μέτρου για τους έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αντληθεί από την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στα διυλιστήρια της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτή την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022

Δείτε επίσης