«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Οι 8 αλλαγές που φέρνει το 2023

Αναλυτικός οδηγός με τις πληρωμές και τις ρυθμίσεις που δρομολογούνται

	 Οι 8 αλλαγές που φέρνει το 2023
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Σε… δόσεις μπαίνουν σε εφαρμογή τη νέα χρονιά μία σειρά από αλλαγές, που αφορούν στους μισθούς, τις συντάξεις, τις εισφορές και τα επιδόματα.

Η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό, με τις πληρωμές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και τις αλλαγές που δρομολογούνται μέσα στο 2023.

Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

1. Μόνιμη γίνεται από την 1η Ιανουαρίου η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Να σημειωθεί πως η συνολική μείωση του βάρους για ασφαλισμένους και εργοδότες κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας ανέρχεται στις 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω ψαλιδίσματος των εισφορών.

2. Διορία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, προκειμένου να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος. Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν την επιλογή (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών). 

Προσοχή: η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση - δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν και το 2023 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, το παράδοξο είναι πως ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι νέες κλίμακες για τις ασφαλιστικές κατηγορίες και έτσι δεν είναι σαφές πώς θα διαμορφωθούν ακριβώς τα νέα ποσά την επόμενη χρονιά. Με βάση το νόμο για τις συγκεκριμένες εισφορές η αύξηση θα κινηθεί ισόποσα με τον πληθωρισμό, και τώρα μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποιο «παράθυρο» για ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών.

3. Παρελθόν αποτελεί η Εισφορά Αλληλεγγύης, με κερδισμένους από το συγκεκριμένο μέτρο όσους έχουν εισοδήματα που υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ το χρόνο. Υπενθυμίζεται πως η εισφορά έχει «παγώσει» για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ η νέα χρονιά φέρνει την κατάργησή της τόσο για τους συνταξιούχους όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής παραδείγματα:

-Για εισόδημα 20.000 ευρώ το χρόνο – δηλαδή για αποδοχές 1.666 ευρώ το μήνα– το όφελος ανέρχεται σε 176 ευρώ ετησίως. 

-Για εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο –ή 2.083 ευρώ το μήνα– το ετήσιο όφελος θα είναι 426 ευρώ.

4. Τέλος μπαίνει στην εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων από τον Ιανουάριο. Οι περίπου 600.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται, με το ετήσιο όφελος σε γενικές γραμμές να κυμαίνεται από 110 ευρώ για τον νεοπροσλαμβανόμενο, μέχρι και τα 1.125 ευρώ για τον γενικό διευθυντή.

5. Ώρα αυξήσεων έρχεται για τις συντάξεις. Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό της αύξησης των κύριων συντάξεων ισούται με το ήμισυ του αθροίσματος του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτών (δηλαδή του πληθωρισμού) του προηγούμενου έτους. Και όπως έχει ανακοινωθεί για το 2023, η αύξηση θα διαμορφωθεί στο 7,75%. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο η αύξηση θα δοθεί με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, ενώ θα καταβληθούν και αναδρομικά από την αρχή του έτους. Βέβαια, «ζεστό» χρήμα θα εισπράξουν όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν καθόλου ή έχουν μικρή Προσωπική Διαφορά. Όσοι έχουν μεγάλη Προσωπική Διαφορά θα δουν τις αυξήσεις να μένουν στα χαρτιά και οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, όταν θα έχει εξανεμιστεί η Προσωπική τους Διαφορά. Εδώ πρέπει να τονιστεί πως μέσω της αύξησης της Εθνικής Σύνταξης πρόκειται να αυξηθεί και η κατώτατη σύνταξη, λόγω θανάτου ασφαλισμένου / συνταξιούχου που δικαιούνται ο / η επιζών σύζυγος και τα τέκνα. Έτσι, στις περιπτώσεις θανάτου και μεταβίβασης σύνταξης, από τη νέα χρονιά η κατώτατη σύνταξη θα αντιστοιχεί σε 413,76 ευρώ. 

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως από την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Δείτε επίσης