«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ελληνοτουρκικά: Θα συνεχίσει με ένταση και το νέο έτος

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να μη ρίξει τους τόνους, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του εν όψει των τουρκικών εκλογών

Ελληνοτουρκικά: Θα συνεχίσει με ένταση και το νέο έτος
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Οι τουρκικές εκλογές, οι εκλογές στην Κύπρο, και πιθανότατα στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2023, δημιουργούν ένα κλίμα ρευστότητας, αφού είναι κοινή παραδοχή στους επιτελείς του υπουργείου Εξωτερικών ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ανεβάσει τους τόνους κατακόρυφα, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά την επιθετική ρητορική του απέναντι σε Αθήνα κυρίως, και Λευκωσία. 

Ήδη η κίνησή του να ζητήσει μερίδιο από το κοίτασμα… της Κύπρου για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων, δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την ένταση.

Οι Τούρκοι «φοβούνται» μία θεαματική κίνηση από την πλευρά της Αθήνας, η οποία θα αποτελέσει προοίμιο για επόμενες αντίστοιχες κινήσεις εντός του πλαισίου που ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», αυτό που θεωρούν πιθανό ενδεχόμενο οι Τούρκοι είναι η ανακοίνωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στα νότια και στα δυτικά της Κρήτης. Κάτι που θα αποτελέσει ευρύ πλήγμα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, χωρίς, πάντως, να απειλεί ευθέως να μετατρέψει το Αιγαίο σε κλειστή «ελληνική λίμνη», όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα ότι θα συμβεί.

Πριν από τα Χριστούγεννα ο απερχόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, και πετυχημένος στην αποστολή του Μπουράκ Οζουργκερκίν, υποδέχθηκε μερικούς δημοσιογράφους στην πρεσβεία, σε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι που διοργάνωσε με αφορμή την αποχώρησή του στην Άγκυρα το νέο έτος. Στελέχη της τουρκικής πρεσβείας δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το επόμενο έτος, εάν και εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει στην άσκηση δικαιωμάτων που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Προς τούτο, το τουρκικό υπ. Εξ στέλνει στην Αθήνα ως νέο πρέσβη μία πολύ σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής διπλωματίας, τον Τσαγατάι Ερτζιγιές, μεγαλοδιπλωμάτη, πρώην γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του υπ. Εξ. και εξειδικευμένο στα Ελληνοτουρκικά, με τα οποία ασχολείται από το 1988. 

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Δείτε επίσης