«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Πάσχα με αυξημένο μισθό

Όλα τα σενάρια για το πού θα «κλειδώσει» ο κατώτατος

Ένα μήνα νωρίτερα έρχεται η αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αφορά περισσότερους από 650.000 εργαζομένους και θα κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο. Η σχετική διαδικασία ξεκινά μέσα σε αυτό το μήνα, και αφού υπάρξει η απαραίτητη διαβούλευση, η τελική απόφαση θα περάσε
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Ένα μήνα νωρίτερα έρχεται η αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αφορά περισσότερους από 650.000 εργαζομένους και θα κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο. Η σχετική διαδικασία ξεκινά μέσα σε αυτό το μήνα, και αφού υπάρξει η απαραίτητη διαβούλευση, η τελική απόφαση θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο μέσα στο Μάρτιο.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 5,5% με 6%, δηλαδή θα επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός –που αφορά μισθωτούς  του ιδιωτικού τομέα– θα πάει από τα 713 ευρώ που είναι σήμερα, τουλάχιστον στα 751 ευρώ την 1η Απριλίου. 

Ωστόσο, στο τραπέζι είναι μία ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται ανάλογα και με την πορεία του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα. Σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί κατά 7% έως 8%, ώστε η αύξηση να προσεγγίσει αυτή που έχει ήδη ανακοινωθεί για τις συντάξεις (που είναι 7,75%). Σε αυτή την περίπτωση ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 50-57 ευρώ και θα διαμορφωθεί από 763 έως 770 ευρώ. Από εκεί και πέρα, έχουν υπάρξει σκέψεις και για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση –κοντά στο 10%–, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί. Πολλά θα κριθούν και από το κατά πόσο θα υπάρξει ένα νέο πακέτο για τις επιχειρήσεις –για παράδειγμα με περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών– ώστε να «απορροφηθεί» ένα κομμάτι της αύξησης που θα προκύψει στο μισθολογικό κόστος από τον Απρίλιο.

Όσον αφορά στις τριετίες διατηρείται το σημερινό καθεστώς, δηλαδή συνεχίζουν να καταβάλλονται για όσους είχαν τριετίες μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Για να «ξεπαγώσουν» για τους υπόλοιπους εργαζόμενους θα πρέπει το ποσοστό ανεργίας να πέσει κάτω από το 10%, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί φέτος. Να σημειωθεί πως ανάλογη αύξηση θα υπάρξει από τον Απρίλιο και για  τους εργατοτεχνίτες, για τους οποίους σήμερα το ημερομίσθιο ξεκινά από τα 31,85 ευρώ, και επίσης προσαυξάνεται ανάλογα με τις τριετίες που είχαν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Έτσι κυμαίνεται από 33,45 ευρώ για προϋπηρεσία από τρία έως έξι χρόνια, μέχρι 41,4 για όσους ξεπέρασαν τα 18 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2022

Δείτε επίσης