«Η Βραδυνή της Κυριακής»

«Καραμπόλες» στα ψηφοδέλτια

Πώς η απογραφή αλλάζει τον εκλογικό χάρτη

«Καραμπόλες» στα ψηφοδέλτια
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Ανατροπές έφερε η νέα απογραφή του νόμιμου πληθυσμού της χώρας στον εκλογικό χάρτη, καθώς αλλάζουν οι έδρες σε 14 εκλογικές περιφέρειες, ενώ αφαιρούνται και 3 έδρες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι του εξωτερικού.

Οι μεταβολές αυτές θα αποτυπωθούν και στο σχετικό προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου και τα κομματικά επιτελεία ήδη κάνουν εκ νέου υπολογισμούς για να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους με βάση τα καινούργια δεδομένα.

Στην πρώτη επίσημη προεκλογική σύσκεψη της Τετάρτης, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, αναλύθηκε, μεταξύ άλλων, ο νέος εκλογικός χάρτης, καθώς με βάση αυτόν προχωράει ο προεκλογικός σχεδιασμός της Ν.Δ., με στόχο στις προσεχείς εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη να βαφτεί «γαλάζιος». Μάλιστα, ειδικό βάρος ρίχνει το κομματικό επιτελείο στις Περιφέρειες όπου το 2019, παρά την αύξηση των ποσοστών της Ν.Δ., δεν επετεύχθη η πρωτιά ή σε άλλους νομούς –όπως στην Κρήτη– προκρίθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 – ΦΕΚ 225/Α/31-12-2018, δύο έδρες κερδίζει η Εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος Τομέας Αθηνών, καθώς και η Α’ Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι Εκλογικές Περιφέρειες Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές, οι οποίες, πλέον, θα είναι συνολικά εννέα.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται η Α’ Αθηνών, καθώς σε αυτή κατεβαίνουν ηχηρά ονόματα και η απώλεια μίας έδρας κάνει τον εκλογικό αγώνα πιο απαιτητικό. Νέα είσοδος είναι αυτή του Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος έχει ξεκινήσει να κινητοποιείται έντονα, ενώ ισχυρές είναι οι υποψηφιότητες των Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κικίλια, Θάνου Πλεύρη, Νικήτα Κακλαμάνη. Εκ νέου διεκδικούν σταυρό και οι Φωτεινή Πιπιλή και Άγγελος Συρίγος.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2022

Δείτε επίσης