«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες οι κρίσεις στο Στράτευμα

Η «ΒτΚ» αποκαλύπτει τα τρία πιθανότερα σενάρια και τις αλλαγές στην ηγεσία και των τριών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες οι κρίσεις στο Στράτευμα
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Σε ένα δύσκολο σταυρόλεξο εξελίσσονται οι επικείμενες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων, μεταξύ των οποίων η επιθετικότητα της Τουρκίας, η ενδεχόμενη δημιουργία κρίσης στο Αιγαίο, και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργούν δημοσιεύματα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη όλα τα δεδομένα, και η διαχείρισή τους από την κυβέρνηση, καθώς κεντρικό πρόσωπο και γι’ αυτές τις κρίσεις είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος και τα όσα έχουν γραφτεί και λεχθεί για το πρόσωπό του.

Παράλληλα, οι πρόσφατες εκ νέου τουρκικές απειλές για πόλεμο σε περίπτωση ανακοίνωσης της Αθήνας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης, καθιστούν βαρύ το κλίμα, και ενισχύουν αυτούς που θεωρούν «περιττή πολυτέλεια» αυτή τη στιγμή μία αναταραχή με αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, και επανέρχεται δειλά το σενάριο της προσωρινής παράτασης της θητείας των αρχηγών έως ότου εκτονωθεί το κλίμα με την Τουρκία. Όμως, η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση δεν θέλει να πάει σε εκλογές χωρίς να έχει προχωρήσει σε κρίσεις στις Ε.Δ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν τις επόμενες δύο εβδομάδες πολύ κρίσιμες για την οριστική απόφαση στις αλλαγές που θα γίνουν. Μέχρι τώρα, αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν τα επιθετικά δημοσιεύματα κατά του αρχηγού Φλώρου, και ιδίως αυτά που αναφέρονταν στην παρακολούθησή του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το κλίμα είναι θετικό για την παραμονή του κ. Φλώρου για τέταρτη χρονιά στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, και όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, εάν υπήρχε κάποιος λόγος για να αλλάξει ο σημερινός αρχηγός από τη θέση του, ύστερα από όλα αυτά τα δημοσιεύματα, θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Όμως, όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, εάν και εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία που πλήττουν το πρόσωπο του στρατηγού, τότε θα τεθούν όλα επί τάπητος εξαρχής. Υπό αυτή την έννοια, το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Ιανουαρίου. Σε αυτή την περίπτωση τα σενάρια είναι τρία.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2022

Δείτε επίσης