«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Αυξήσεις σε απόστρατους και Ναυτικό

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας λαμβάνουν μηνιαία ενίσχυση 200-500 ευρώ τα πληρώματα Π.Ν. στο Αιγαίο

Αυξήσεις σε απόστρατους και Ναυτικό
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Στην αποκατάσταση των οικονομικών αδικιών, στο πλαίσιο του εφικτού, σε βάρος του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των αποστράτων, που είτε αγνοήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια είτε αφέθηκαν για το μέλλον επειδή υπήρχε η απειλή της Τρόικας, στοχεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, που έρχεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη. 

Το νομοσχέδιο που φέρνει στη δημοσιότητα η «ΒτΚ» προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας, που για πρώτη φορά θα αφορά τους εν ενεργεία αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, και θα στηρίζει οικονομικά τα μέλη των Ε.Δ. και τις οικογένειές τους σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας που δεν καλύπτονται από το Δημόσιο, ή άλλων εκτάκτων αναγκών.

Επίσης, αυξάνει τα μερίδια των ανώτατων αξιωματικών μερισματούχων του ΜΤΣ, ενώ αποκαθιστά αδικίες στις προαγωγές και την εξέλιξη των υπαξιωματικών και των ΕΜΘ. Τέλος, μία ευχάριστη είδηση για τους μερισματούχους είναι η καταβολή εκτάκτου μερίσματος με απόφαση του υπουργού, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα του 9μήνου του έτους θα υπερβαίνουν τα προϋπολογισθέντα. Η διαφορά θα δίνεται σε μέρισμα κάθε τέλος του έτους, το οποίο θα είναι αφορολόγητο.

Αύξηση μερισμάτων

Σύμφωνα με το ν/σ, το μέρισμα των μερισματούχων του ΜΤΣ προσαυξάνεται ως εξής: στους διατελέσαντες αρχηγούς ΓΕΕΘΑ κατά δέκα μερίδια, αρχηγούς ΓΕΣ, πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ. κατά εννέα μερίδια, στους γενικούς επιθεωρητές Στρατού και διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ. κατά οκτώ μερίδια, στους αποστρατευόμενους με τον αποστρατευτικό βαθμό του αντιστράτηγου κατά έξι μερίδια, του υποστράτηγου κατά πέντε μερίδια και του ταξίαρχου κατά τέσσερα μερίδια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αποστράτων που μίλησαν στη «ΒτΚ», το ύψος του μερίσματος κυμαίνεται αναλόγως των εσόδων του προηγούμενου έτους. Κατά τεκμήριο κινείται μεταξύ 5-6,5 ευρώ ανά μέρισμα, πράγμα που σημαίνει ότι η μηνιαία αύξηση στο εισόδημα θα είναι από 40 έως 65 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023

Δείτε επίσης