«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Από 39 μέχρι 194 ευρώ η μηνιαία αύξηση

Πάει ταμείο το 85% των συνταξιούχων

Από 39 μέχρι 194 ευρώ η μηνιαία αύξηση
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Η ώρα να πάνε ταμείο φτάνει για τους συνταξιούχους, καθώς στο τέλος του μήνα προκαταβάλλονται οι κύριες συντάξεις του Φεβρουαρίου, που θα είναι αυξημένες κατά 7,75%.

Το ύψος των μηνιαίων αυξήσεων κυμαίνεται από τα 38,75  ευρώ για όσους έχουν σύνταξη 500 ευρώ και φτάνει στα 193,75 ευρώ για όσους παίρνουν 2.500 ευρώ το μήνα (ενώ ακόμα μεγαλύτερα ποσά προβλέπονται για όσους έχουν υψηλότερη σύνταξη).

Να σημειωθεί εδώ πως είναι η πρώτη αύξηση τα τελευταία 12 χρόνια, καθώς οι συντάξεις στα χρόνια των Μνημονίων είχαν «παγώσει». Η σχετική απόφαση  έχει ήδη υπογραφεί, ενώ οι συνταξιούχοι θα πάρουν και αναδρομικά για το μήνα Ιανουάριο. Τρεις είναι οι βασικές «ταχύτητες» που εφαρμόζονται για τους συνταξιούχους: 

- Το 80% με 85% που δεν έχει καθόλου Προσωπική Διαφορά θα δει άμεσα «ζεστό» χρήμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. 

- Οι συνταξιούχοι που έχουν μικρή ή μεσαία Προσωπική Διαφορά θα δουν να εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα. Ένα τμήμα της φετινής αύξησης θα χρησιμεύσει για να εξαλειφθεί αυτή. Στη συνέχεια θα δουν το υπόλοιπο ποσό να πιστώνεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. 

- Οι συνταξιούχοι που έχουν μεγάλη Προσωπική Διαφορά δεν θα εισπράξουν «ζεστό» χρήμα. Ειδικότερα, το ποσό της αύξησης θα χρησιμοποιηθεί για να εξαλειφθεί, και αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, έως ότου αυτή μηδενιστεί. Από εκεί και πέρα, θα παίρνουν κανονικά τις αυξήσεις στις συντάξεις.

Δέκα ενδεικτικά παραδείγματα

Η «Βραδυνή της Κυριακής» δημοσιεύει σήμερα δέκα ενδεικτικά παραδείγματα για το νέο τοπίο: 

- Συνταξιούχος παίρνει κύρια σύνταξη 550 ευρώ και με την αύξηση θα πάρει ένα επιπλέον πόσο 42,62 ευρώ το μήνα. Επομένως, θα δει το τελικό πόσο της σύνταξης  να φτάνει φέτος τα 592,62 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δεν έχει Προσωπική Διαφορά, άρα θα πάρει «ζεστό» χρήμα.

- Συνταξιούχος χωρίς Προσωπική Διαφορά παίρνει 850 ευρώ κυρία σύνταξη. Με τις αυξήσεις θα πάρει ένα επιπλέον πόσο 65,87 ευρώ, άρα θα εισπράττει συνολικά 915,87 ευρώ το μήνα.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023

Δείτε επίσης