«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Θέμα Τσάμηδων βάζει η Αλβανία εν όψει Χάγης

Η στάση της γειτονικής χώρας δεν συνάδει με την επιθυμία της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Θέμα Τσάμηδων βάζει η Αλβανία εν όψει Χάγης
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

«Η Αλβανία πρέπει αργά ή γρήγορα να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει. Εάν θα είναι αυτός που οδηγεί στην Ευρώπη ή αυτός που μέσω συμμαχιών με τρίτη χώρα που επιθυμεί επιρροή στην περιοχή, οδηγεί σε περιπέτειες τα Βαλκάνια, και πιθανόν την ίδια την Αλβανία».

Αυτό το σημαντικό μήνυμα στέλνει μέσω της «ΒτΚ» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών, ως απάντηση στα… τσάμικα «παιχνίδια» των Τιράνων σχετικά με την υπογραφή του συνυποσχετικού που θα οδηγήσει στη Χάγη για την επίλυση των διαφορών στο θέμα της ΑΟΖ. Παιχνίδια, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα τα αποδίδει στην Άγκυρα και όχι ευθέως στα Τίρανα, αφού η αλβανική κυβέρνηση βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση (ίσως και υπό την επιρροή, όπως λένε αρκετοί) με την τουρκική.

Πάντως, η θέση της Αθήνας είναι ξεκάθαρη και, όπως λένε συνομιλητές του Νίκου Δένδια, ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνάει μέσα από τη Χάγη και την επίλυση των εκκρεμοτήτων με την Ελλάδα. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα στην προσπάθεια της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λένε οι ίδιες πηγές. Κατά πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει εκτενώς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Αθήνα, και έχει παρουσιάσει αναλυτικά το θέμα των «Τσάμηδων»… Όπως είναι γνωστό, λίγες ημέρες μετά τις επισκέψεις εκ μέρους της χώρας μας σε ανώτατο επίπεδο στην Αλβανία, η Αλβανή υπουργός Εξωτερικών επιφύλαξε μία δυσάρεστη έκπληξη στην Αθήνα, συνδέοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το θέμα των Τσάμηδων με την υπογραφή του συνυποσχετικού. Για την ακρίβεια, θεώρησε απαραίτητη προϋπόθεση τη συμπερίληψη του θέματος των Τσάμηδων στο συνυποσχετικό, ώστε να επιληφθεί η Χάγη και γι’ αυτό, το οποίο είναι ένα ζήτημα που, όπως ξεκαθάρισε το Υπ. Εξ. δια του Νίκου Δένδια, δεν υφίσταται για την Αθήνα.

Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι στο ελληνικό Υπ. Εξ. επικρατεί βεβαιότητα για το ρόλο του «υποβολέα», που δεν είναι άλλος από την Άγκυρα, αλλά θεωρούν ότι η Αλβανία επιχειρεί να κερδίσει κάτι άλλο, αφού έχει γίνει ξεκάθαρο από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι για τη χώρα μας το θέμα των «Τσάμηδων» είναι ανύπαρκτο. Πρώην διπλωματικό υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, εκτιμά ότι τα Τίρανα βάζουν τέτοια μαξιμαλιστικά ζητήματα για δύο λόγους: πρώτον, για να ικανοποιήσουν το εσωτερικό ακροατήριο και τους συσχετισμούς, αφού οι «Τσάμηδες» έχουν μία υποτυπώδη δύναμη, αλλά και επειδή το ζήτημα είναι ευαίσθητο για την αλβανική κοινή γνώμη. Δεύτερον, για να πιέσουν την Αθήνα ώστε να εξασφαλίσουν κάτι άλλο πέραν αυτών που βρίσκονται στο τραπέζι.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023

Δείτε επίσης