«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Γλυπτά Παρθενώνα: Οι Άγγλοι τορπιλίζουν τη συμφωνία

Η κυβέρνηση ξεκίνησε και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους

Γλυπτά Παρθενώνα: Οι Άγγλοι τορπιλίζουν τη συμφωνία
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Ουδεμία βιασύν διακατέχει την κυβέρνηση όσον αφορά στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Αντίθετα, συνεχίζει αθόρυβα τις προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους με σύνεση, σοβαρότητα, και πάντα με σεβασμό στις «κόκκινες» γραμμές που έχουν τεθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Στην πρώτη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το 2023, το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν ένα από τα δύο που κυριάρχησαν στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες. Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό των όσων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για το θέμα από την κυβέρνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων:

«Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύω ότι ήδη έχουμε κάνει πολύ συστηματικές κινήσεις και, εφόσον ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι τελικά αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε, με απόλυτο σεβασμό στις προφανείς “κόκκινες” γραμμές που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν θέσει, τονίζοντας όμως, ταυτόχρονα, την ανάγκη να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε, που δεν μπορεί να είναι άλλο από το να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε όχι εμείς οι Έλληνες μόνο, αλλά όλοι, και οι επισκέπτες, αυτό το παγκόσμιο, το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς στην ολότητά του στο φυσικό χώρο, που δεν είναι άλλος από το Μουσείο της Ακρόπολης, στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης».

Πληροφορίες της «ΒτΚ» αναφέρουν ότι στις μέχρι στιγμής συνομιλίες που έχουν γίνει είτε σε υψηλό είτε σε πιο χαμηλό επίπεδο, η λέξη «δανεισμός» είναι απαγορευτική για την ελληνική πλευρά. Η αρχή, πάντως, έχει γίνει, καθώς δεν θεωρείται αμελητέα η μόνιμη επιστροφή του θραύσματος «Fagan», αλλά και των θραυσμάτων τα οποία κατέχει το Βατικανό. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν πρόκειται ένα τόσο σοβαρό θέμα υψίστης εθνικής σημασίας να χρησιμοποιηθεί προεκλογικά, όσο και αν επιχειρεί να το πράξει η αντιπολίτευση. Οι ίδιες πηγές, αποκλείουν να λυθεί το ζήτημα με τους όρους της Ελλάδας μέχρι τις εκλογές, όποτε και αυτές αν γίνουν. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκαν από την πρώτη στιγμή το επικοινωνιακό παιχνίδι που έπαιξε το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο με μπαράζ δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπο, που δεν απηχούσαν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα και έβριθαν ανακριβειών. Και αυτό, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί επιτελείς, δείχνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η βρετανική πλευρά, και έτσι καταφεύγει σε δημιουργία εντυπώσεων για γεγονότα και θέσεις που δεν ισχύουν.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023

Δείτε επίσης