«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Πιο γρήγορα στη σύνταξη με πλασματικά έτη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να δείτε αν σας συμφέρει

Πιο γρήγορα στη σύνταξη με πλασματικά έτη
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Γρήγορη συνταξιοδότηση μπορούν να εξασφαλίσουν οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης.

Ωστόσο, χρειάζεται να είναι προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στο κόστος εξαγοράς και δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις. Ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση εκτιμούν  πως τέσσερις στους δέκα εργαζομένους στην πορεία θα χρειαστεί να αναγνωρίσουν πλασματικά, προκειμένου να επισπεύσουν  την έξοδό τους στη σύνταξη.

-Η πρώτη επιλογή που πρέπει να εξετάσουν οι ασφαλισμένοι  είναι αν μπορούν να αξιοποιήσουν πλασματικά έτη, που αναγνωρίζονται δωρεάν και βοηθούν στη θεμελίωση  δικαιώματος. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να επιταχύνουν την έξοδο στη σύνταξη, ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς τα συγκεκριμένα πλασματικά έτη δεν χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης και την προσαύξηση αυτού. Πρόκειται για την τακτική ανεργία του ΟΑΕΔ (έως 300 ημέρες) και  την  επιδότηση ασθένειας (έως 300 ημέρες). Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα χρειάζεται 200 ημέρες για να συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του 2021 και να αποφύγει την αύξηση των ετών ασφάλισης που μπήκε σε εφαρμογή το 2022. Ο συγκεκριμένος μισθωτός έχει 170 ημέρες εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ  και 30 ημέρες επιδότησης ασθένειας. Μπορεί να αναγνωρίσει, επομένως, συνολικά 200 ημέρες χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζει πως ο χρόνος αυτός θα τον βοηθήσει να βγει στη σύνταξη με ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο, αλλά δεν θα του αυξήσει τις αποδοχές.

-Για τις υπόλοιπες κατηγορίες πλασματικών ετών (το χρόνο για τα τέκνα, για τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης κ.ά.) στον ιδιωτικό τομέα το ποσό της εξαγοράς διαμορφώνεται στο 20% επί των μεικτών αποδοχών του προηγούμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης. Για παράδειγμα, μισθωτός στον ιδιωτικό  τομέα θέλει να εξαγοράσει δύο χρόνια πλασματικών ετών για να επιταχύνει την έξοδο στη σύνταξη. Σε περίπτωση που ο μικτός μισθός του είναι 1.000 ευρώ θα πληρώσει 200 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς. Επομένως, για την εξαγορά δύο χρόνων πλασματικών ετών θα καταβάλει 4.800 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2022

Δείτε επίσης