«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Μηνύματα Μητσοτάκη για εκλογές, Οικονομία, Τουρκία

Στο Νταβός ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός στην κοινή γνώμη της χώρας διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία

Οικονομική πρόοδος, πολιτική σταθερότητα και πατριωτική αντίληψη στα εθνικά θέματα είναι το τρίπτυχο στο οποίο στηρίζεται ο πρωθυπουργός στο δρόμο προς τις κάλπες.
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Οικονομική πρόοδος, πολιτική σταθερότητα και πατριωτική αντίληψη στα εθνικά θέματα είναι το τρίπτυχο στο οποίο στηρίζεται ο πρωθυπουργός στο δρόμο προς τις κάλπες.

Με κεντρικό σύνθημα «καλύτεροι μισθοί» και καλώντας τους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησής με εκείνα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το προσεχές διάστημα πυκνώνει τις περιοδείες του, ενώ εγκαινιάζει και μία σειρά θεματικών συνεντεύξεων Τύπου με στόχο την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου. Από το Νταβός της Ελβετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παράλληλες εκλογές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και καθησύχασε τους πολίτες, καθώς, όπως είπε, δεν βλέπει τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου.

Τα μηνύματα που εστάλησαν από τον πρωθυπουργό από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας είχαν αποδέκτες εντός και εκτός Ελλάδας. Η συζήτηση με τον γνωστό δημοσιογράφο του CNN και της «Washington Post» Φαρίντ Ζακάρια έβγαλε και ειδήσεις για το χρόνο των εκλογών, αλλά κατέδειξε, παράλληλα, ότι η πόρτα της Ελλάδας για διάλογο με την Τουρκία είναι ανοιχτή, χωρίς όμως υποχωρήσεις.

Όσον αφορά στις εκλογές, όλα πλέον δείχνουν ότι η πρώτη αναμέτρηση αναμένεται στις 9 Απριλίου και η δεύτερη στις 14 ή 21 Μαΐου. Οι παράλληλες κάλπες και στις δύο χώρες έγιναν, μάλιστα, η αφορμή για να ανοίξει εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης το παράθυρο του διαλόγου με την Τουρκία. Χαρακτήρισε ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν την ίδια χρονική περίοδο και κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν μετά την εκλογική μάχη – εάν επικρατήσει ο ίδιος– να καθίσουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου για τη μία και μόνη διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα στη γειτονική της χώρα, ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, που δεν προκαλεί εντάσεις, ωστόσο δεν υποχωρεί όσον αφορά στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και καθησυχαστικός στην κοινή γνώμη της χώρας διαβεβαιώνοντας τους πολίτες για κάτι πολύ ουσιαστικό. Ότι δηλαδή δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία. Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές στη «ΒτΚ», όταν ακούγεται μία τέτοια φράση από το στόμα του Έλληνα πρωθυπουργού το μήνυμα δεν απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. «Η Ελλάδα δεν θέλησε ποτέ τη σύγκρουση, αντίθετα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επικρατήσει ευημερία και ανάπτυξη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και αυτό καταδεικνύεται και από τις κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 3,5 χρόνια όχι μόνο στη διαχείριση των Ελληνοτουρκικών, αλλά και της ενεργειακής κρίσης. Η χώρα μας παραμένει εγγυήτρια δύναμη ασφάλειας», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2022

Δείτε επίσης