«Η Βραδυνή της Κυριακής»

7+1 μειώσεις φόρων και 1,2 δισ. για στήριξη των πολιτών

Παρεμβάσεις που φρενάρουν την ακρίβεια και προστατεύουν το εισόδημα με αιχμή του δόρατος τη μείωση φορολογικών βαρών

7+1 μειώσεις φόρων και 1,2 δισ. για στήριξη των πολιτών
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Κλειδώνει και ανακοινώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου το προεκλογικό πακέτο των μέτρων με βάση το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, που θα κρίνει το είδος και την έκταση των μέτρων.

Την ίδια ώρα σχεδιάζονται παρεμβάσεις με μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, που θα υλοποιηθούν σε βάθος 4ετίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δημιουργήσει έναν πρώτο «κουμπαρά» με τους πόρους που περισσεύουν από το αποθεματικό για την Ενέργεια, καθώς από το 1 δισ. ευρώ θα μείνουν αδιάθετα περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτά τα λεφτά, σε συνδυασμό με τις υπερεισπράξεις από την ακρίβεια που φουσκώνει τα έσοδα και συμπιέζει το δημοσιονομικό έλλειμμα, δημιουργούν μία δεξαμενή άνω των 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έκτακτων παροχών. Πέραν των προσωρινών παρεμβάσεων η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει και μόνιμα μέτρα, με αιχμή του δόρατος τη μείωση του φορολογικού βάρους και την ενίσχυση των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει οι ασκήσεις επί χάρτου για το πακέτο και, σύμφωνα με πληροφορίες, η βεντάλια των μέτρων περιλαμβάνει:

-Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε καφέ, ροφήματα, Εστίαση, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφο, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουριστικό πακέτο, μέχρι το τέλος του 2023. Επισημαίνεται ότι το μέτρο λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023.

-Επέκταση της χρονικής διάρκειας του «market pass» έως τον Οκτώβριο ή και τα τέλη του έτους.

-Μείωση έμμεσων φόρων, κυρίως στο μέτωπο του ΦΠΑ. Το σχέδιο προβλέπει μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών σε Εστίαση, Μεταφορές κ.λπ., καθώς και μείωση του υψηλού συντελεστή 24% ή μετάταξης αγαθών από τον υψηλό στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Για τις νέες οικοδομές εξετάζεται η αναστολή μετά το 2024 του ΦΠΑ 24%, η εφαρμογή ενός μειωμένου συντελεστή, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το συγκεκριμένο μέτρο.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2022

Δείτε επίσης