«Εκλογικά μαθηματικά» για συνεργασίες και αυτοδυναμία
Ρυθμιστικός παράγοντας ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή

Με… σπαζοκεφαλιά μοιάζει ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές, αφού έχουμε και τις… ασυμφωνίες πολιτικών αρχηγών και διπλές κάλπες με διαφορετικά συστήματα, οπότε τα σενάρια όχι μόνο αλλάζουν, αλλά πολλαπλασιάζονται, με τα κομματικά επιτελεία να σβήνουν και να γράφουν, αναζητώντας το μαγικό αριθμό 150.
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την προσφυγή στις κάλπες τα κομματικά επιτελεία έχουν ξεκινήσει ήδη τους υπολογισμούς, καθώς τα εκλογικά «μαθηματικά» είναι σύνθετα, με κεντρικό άγνωστο Χ τη λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι απρόβλεπτη, καθιστώντας δύσκολο το σχηματισμό κυβέρνησης δεδομένου και του παράγοντα της απλής αναλογικής που δεν προβλέπει μπόνους για το πρώτο κόμμα. Και μπορεί η κυβέρνηση να διατρανώνει ότι ξεκάθαρος στόχος στις προσεχείς εκλογές είναι η αυτοδυναμία, ωστόσο έμπειροι εκλογικοί αναλυτές έχουν ήδη ξεκινήσει τις προσομοιώσεις, χωρίς να λείπουν από το εκλογικό μενού και τα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών, τα οποία βασίζονται σε υποθέσεις εργασίας, με βασικό «εργαλείο» τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Σε αυτό, πάντως, που ομονοούν όλοι είναι ότι καθοριστικό ρόλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα διαδραματίσει ο αριθμός των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή, καθώς όσο περισσότερα κόμματα μπουν, τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Δεδομένου ότι στο σύνολο των μετρήσεων καταγράφεται σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να κινείται μεταξύ 7 και 9 μονάδων, θεωρείται πιθανό οι εκλογές της πρώτης κάλπης να αποτελέσουν το crash test για το τι θα συμβεί στη δεύτερη εκλογική διαδικασία. Εκεί, εάν οι συσχετισμοί δεν οδηγήσουν σε αυτοδυναμία του ενός ή του άλλου τη δεύτερη Κυριακή, τότε θα αναζητηθούν συνεργασίες σε συμφωνημένες προγραμματικές βάσεις.
Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2022