«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Από τη μία απειλούν, από την άλλη καθησυχάζουν

Το διπλό παιχνίδι των Τούρκων στο Αιγαίο, οι οποίοι σε διπλωματικό επίπεδο δηλώνουν πως δεν επιθυμούν θερμό επεισόδιο

Από τη μία απειλούν, από την άλλη καθησυχάζουν
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Ανοιχτό αφήνουν οι Τούρκοι το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ύστερα από ένα μήνυμα που έστειλαν στην ελληνική κυβέρνηση τόσο εμμέσως μέσω πρεσβείας ισχυρού κράτους όσο και αμέσως μέσω ενημέρωσης υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», κατά την ενημέρωση τονίστηκε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο υπό τις παρούσες συνθήκες. Εάν και εφόσον όμως, η Ελλάδα «συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Την ίδια ώρα όμως στο Αιγαίο η Τουρκία διατηρεί κλίμα έντασης, αφού λαμβάνουν χώρα, καθημερινά, θερμά επεισόδια που μπορεί να εξελιχθούν σε συγκρούσεις εάν χαθεί η ψυχραιμία. Σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα υπονοεί θερμό επεισόδιο με εμπλοκή, ενώ στην καθημερινότητα προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει την ένταση προκαλώντας και ρισκάροντας αυτή την εμπλοκή.

Ενδεικτικό είναι αυτό που έγινε πρόσφατα στο Φαρμακονήσι, όπου τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού, οι άνδρες του οποίου πυροβόλησαν για να τους απωθήσουν. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι Τούρκοι επιδίωκαν τον εμβολισμό τους, αλλά η ψυχραιμία και η αποφασιστική αντίδραση των λιμενικών απέτρεψε τα χειρότερα.

Η επιθετική ρητορική που ακολουθούν δημοσίως τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και υπουργοί του θεωρείται «εντός προεκλογικού πλαισίου», αλλά η ενημέρωση που έγινε από δύο πλευρές στην ελληνική κυβέρνηση, είχε ως στόχο «να κατανοήσει η ελληνική πλευρά, ότι αυτή τη φορά δεν είναι φραστική απειλή άνευ περιεχομένου για τους εκλογικούς σκοπούς, αλλά ουσιαστική και θα έχει αντίκρισμα». Η προαναφερθείσα ειδοποίηση, που έγινε μέσω υπογείων καναλιών, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, επειδή εκτιμάται –σύμφωνα με την ίδια πηγή– πως εάν και εφόσον η αντιπολίτευση στην Τουρκία στοιχειοθετήσει την ενίσχυση της στρατικοποίησης των νησιών, θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα πρέπει να απαντήσει με πειστικό τρόπο. Από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζεται ότι αυτές οι απειλές είναι συνήθεις και δημόσιες το τελευταίο διάστημα, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Δείτε επίσης