«Η Βραδυνή της Κυριακής»

«Ζεσταίνεται» και άλλο η τσέπη των συνταξιούχων

Αναδρομικά, εφάπαξ ενίσχυση, προκαταβολή επικουρικής

«Ζεσταίνεται» και άλλο η τσέπη των συνταξιούχων
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Τρεις ρυθμίσεις που μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή έχουν ως αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να δουν να αυξάνεται o τραπεζικός τους λογαριασμός.

Πρόκειται για διατάξεις που ξετυλίγονται μέχρι τις αρχές Απριλίου, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης.

Ειδικότερα, οι βασικές διατάξεις που μπαίνουν σε εφαρμογή είναι οι εξής:

-Αναδρομικά για τις αυξήσεις στις συντάξεις. Τα αναδρομικά του Ιανουαρίου για την αύξηση της τάξης του 7,75% θα πάρουν στο τέλος του μήνα οι συνταξιούχοι. Ήδη οι συντάξεις του Φεβρουαρίου που έχουν καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου, ήταν αυξημένες, και τώρα στις συντάξεις του Μαρτίου, που προκαταβάλλονται στο τέλος Φεβρουαρίου (πιθανότατα από τις 22 έως τις 24), θα δοθούν τα αναδρομικά ενός μήνα. Υπενθυμίζεται πως ύστερα από δώδεκα χρόνια «ξεπάγωσαν» οι συντάξεις, και το ύψος των μηνιαίων αυξήσεων κυμαίνεται από τα 38,75 ευρώ για όσους έχουν σύνταξη 500 ευρώ, και φτάνει στα 193,75 ευρώ για όσους παίρνουν 2.500 ευρώ το μήνα (ενώ ακόμα μεγαλύτερα ποσά προβλέπονται για όσους έχουν υψηλότερη σύνταξη). Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς ισχύουν διαφορετικές… ταχύτητες.

Ειδικότερα, το 80% με 85%, που δεν έχει καθόλου Προσωπική Διαφορά βλέπει ήδη «ζεστό» χρήμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Την ίδια στιγμή, οι συνταξιούχοι που έχουν μικρή ή μεσαία Προσωπική Διαφορά είδαν να εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα. Ένα τμήμα της φετινής αύξησης πήγε για να εξαλειφθεί αυτή και είδαν το υπόλοιπο ποσό να πιστώνεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Τέλος, οι συνταξιούχοι που έχουν μεγάλη Προσωπική Διαφορά είδαν την αύξηση να μένει στα χαρτιά. Ειδικότερα, το ποσό της αύξησης αξιοποιήθηκε για να εξαλειφθεί η Προσωπική Διαφορά, και αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, έως ότου αυτή μηδενιστεί.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Δείτε επίσης