«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ε9: Γλιτώστε επιπλέον χρεώσεις στον ΕΝΦΙΑ - Τα συνήθη λάθη που κοστίζουν ακριβά

Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και οι… αδιάφοροι

Ε9: Γλιτώστε επιπλέον χρεώσεις στον ΕΝΦΙΑ - Τα συνήθη λάθη που κοστίζουν ακριβά
Αρθρογράφος: Κώστας Αντωνάκος
Από Κώστας Αντωνάκος

Ευκαιρία έως τις 31 Μαρτίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τυχόν λάθη, παραλείψεις και κενά στη δήλωση Ε9, και μάλιστα αναδρομικά από το 2014 και μετά, και να γλιτώσουν έξτρα επιβαρύνσεις στο λογαριασμό για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να αποσταλεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, προς τα τέλη Απριλίου.

Για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις με την Εφορία θα πρέπει να τσεκάρουν προσεκτικά όλους τους κωδικούς του εντύπου Ε9 όπου καταγράφεται η περιουσιακή τους κατάσταση και να αντιπαραβάλουν τα στοιχεία της ταυτότητας των ακινήτων με τα πραγματικά.

Εφόσον διαπιστώσουν διαφορές, να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 και, εάν χρειασθεί, να διορθώσουν τα στοιχεία για κάθε χρονιά από το 2014 έως το 2022 υποβάλλοντας τροποιητική δήλωση στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/dilosi-e9-enfia).

Ιδιαίτερη σχολαστικότητα απαιτείται από όσους φορολογούμενους είχαν μεταβολές στο περιουσιακό τους προφίλ μέσα στο 2022, δηλαδή πούλησαν ή αγόρασαν ακίνητο, απέκτησαν ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή άλλαξαν τα δικαιώματα επί ακινήτων που κατείχαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι συγκεκριμένοι οφείλουν έως τις 31 Μαρτίου να δηλώσουν τις μεταβολές για να αποφύγουν «τσουχτερά» πρόστιμα και προσαυξήσεις, λόγω πλασματικής εικονικής δήλωσης.

Επισημαίνεται ότι όσοι διορθώνουν στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 δεν επιβαρύνονται με το πρόστιμο των 100 ευρώ, αλλά δεν γλιτώνουν, για παράδειγμα, τον έξτρα φόρο που θα προκύψει σε περίπτωση δήλωσης «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων, χωρίς μάλιστα να κληθούν να πληρώσουν το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, το οποίο έχει καταργηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 στα περίπτερα

Δείτε επίσης