«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Εκλογές: Στο τραπέζι και η 2α Απριλίου

Εντός των επόμενων ημερών η οριστική απόφαση του πρωθυπουργού

Εκλογές: Στο τραπέζι και η 2α Απριλίου
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών έχει αρχίσει και πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ποια από τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου, 2 ή 9, θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής, αλλά και πότε θα τις ανακοινώσει.

Πιθανόν αυτό να γίνει στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο, συν τοις άλλοις, θα αποφασίσει και την αύξηση από 1ης Απριλίου του κατώτατου μισθού. Ανοιχτό, επίσης, αφήνει το Μαξίμου το ενδεχόμενο για ντιμπέιτ Μητσοτάκη – Τσίπρα. Παράλληλα, ο εκλογικός πυρετός ανεβαίνει, με τις «μηχανές» της Πειραιώς να δουλεύουν στο «φουλ».

Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν το πότε και πώς θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό η ημερομηνία των εκλογών. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, οι εντολές προς τους υπουργούς είναι σαφείς και ξεκάθαρες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και οι παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψιν έχουν τη δική τους σημασία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», παρά το γεγονός ότι είχαν προγραμματισθεί δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου μέχρι να ανακοινωθούν οι εκλογές, τελικά θα πραγματοποιηθεί μία συνεδρίαση, η οποία τοποθετείται χρονικά τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να υπάρξει απόφαση υπουργικού συμβουλίου για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στη «ΒτΚ» ότι οι υπογραφές των υπουργών θα μπορούσαν να ληφθούν και δια περιφοράς, αλλά καθώς πρόκειται για μία παροχή μόνιμου χαρακτήρα θα υποβαθμιζόταν έτσι η σημασία της. Αυτή η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα μπορούσε και να αποτελέσει το βήμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών.

Αν δεν προτιμηθεί αυτός ο τρόπος, τότε θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή τηλεοπτικού μηνύματος προς τους πολίτες, όπως έχει πράξει πολλές φορές στο παρελθόν, ειδικά κατά την διάρκεια της πανδημίας. Υπάρχει, επίσης, ένα ενδεχόμενο να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών σε μία μεγάλη κομματική συγκέντρωση, αλλά αυτό θεωρείται ως το λιγότερο πιθανό σενάριο. Η ανακοίνωση θα συνοδεύεται από τους λόγους αλλά και το διακύβευμα των εκλογών.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 στα περίπτερα

Δείτε επίσης