«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη 4ετία-Ποιοι φόροι θα μειωθούν μετά τις εκλογές

«Κούρεμα» στο ΦΠΑ και μείωση φόρων

Το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη 4ετία-Ποιοι φόροι θα μειωθούν μετά τις εκλογές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πλέγμα μόνιμων φοροελαφρύνσεων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, αλλά και μειώσεις έμμεσων φόρων σε βάθος τετραετίας, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί στο δρόμο προς τις κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλοηγός είναι ο περιορισμός του φορολογικού βάρους στην Οικονομία, που θα οδηγήσει σε ενίσχυση των εισοδημάτων και των επενδύσεων, με ταυτόχρονη τόνωση των κρατικών εσόδων, καθώς η χαμηλότερη φορολογία θα αποτελέσει κίνητρο για την «αποκάλυψη» των πραγματικών εισοδημάτων και την απόδοση των φόρων στο Δημόσιο. Ωστόσο, το δημοσιονομικό κόστος του πακέτου θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια για τη δραστική συμπίεση το δημόσιου Χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο για τις μόνιμες μειώσεις φόρων που θα ξεδιπλωθούν σταδιακά την τετραετία 2023-2027, προβλέπει οκτώ άξονες.

-Αλλαγές στη φορολογία για μισθωτούς. Με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης που επλήγη στα χρόνια των Μνημονίων, θα υπάρξουν νέα κλιμάκια και μείωση των συντελεστών με επίκεντρο τα εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ, καθώς και για τα υψηλά άνω των 40.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος, 22% για άνω των 10.001 έως 20.000 ευρώ, 28% για άνω των 20.001 έως 30.000 ευρώ, 36% για 30.001 έως 40.000 ευρώ και 44% για άνω των 40.000 ευρώ.

-Νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Προωθούνται αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές, οι οποίες θα συνδυαστούν με κίνητρα προς τους ειλικρινείς φορολογούμενους, καθώς η επαγγελματική αυτή κατηγορία βρίσκεται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή. Πιλότος για το εύρος και το είδος των παρεμβάσεων θα αποτελέσουν η μελέτη και οι προτάσεις του ΙΟΒΕ. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της τελευταίας φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60%, λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας, με το συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου, τις εξαιρέσεις από το Τέλος Επιτηδεύματος. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, ενώ μέχρι και το 2019 πλήρωνε φόρο 2.200 ευρώ, με τη νέα κλίμακα ο φόρος διαμορφώθηκε στα 900 ευρώ, με την ελάφρυνση να φθάνει τα 1.300 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Δείτε επίσης