«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Σκέψεις στο Μαξίμου για μετάθεση των εκλογών

Η τραγωδία στα Τέμπη ανέτρεψε τις κυβερνητικές προτεραιότητες

Σκέψεις στο Μαξίμου για μετάθεση των εκλογών
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται το πολιτικό σύστημα, με τη χώρα να βρίσκεται σε εθνικό πένθος μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους επικεντρώνοντας τη δυναμική της στη συνδρομή των οικογενειών των θυμάτων και στο να διερευνηθούν τα αίτια του φονικού δυστυχήματος, για να δοθούν άμεσα απαντήσεις στην ελληνική κοινωνία. Ήδη έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο συζήτηση για τη χρονική μετάθεση των εκλογών με αφορμή τις δραματικές αυτές εξελίξεις, με τον πρωθυπουργό να δέχεται σχετικές εισηγήσεις.

Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει επισκιάσει τα πάντα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται απρόσκοπτα, με στόχο να απαλύνει όσο είναι δυνατόν τον πόνο των συγγενών των θυμάτων κινητοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό και δημιουργώντας έναν δίκτυο ειδικών - ψυχολόγων που επιχειρούν να συνδράμουν στη δύσκολη αυτή κατάσταση. Άμεσα συστήθηκε η τριμελής επιτροπή Ειδική Εμπειρογνωμόνων υπό το νέο υπουργό Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη, η οποία στόχο έχει τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και των δυσλειτουργιών, που οδήγησαν στη φονική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Ο πολιτικός χρόνος για οτιδήποτε άλλο έχει «παγώσει», όπως και η προεκλογική περίοδος που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη. Η εβδομάδα θα ξεκινήσει με το δύσκολο αποχαιρετισμό των οικογενειών που θα πουν το τελευταίο «αντίο» στους δικούς τους ανθρώπους και η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει «πυρά» κατά της κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπό της Γιάννη Οικονόμου να κάνει λόγο για πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας, τονίζοντας ότι δεν είναι ώρα για κομματική αντιπαράθεση. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι οι απαντήσεις θα δοθούν άμεσα, με στοιχεία που δεν αμφισβητούνται.

Με το εκλογικό χρονοδιάγραμμα να έχει επηρεαστεί από την τραγωδία στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη για χρονική μετάθεση των εκλογών τουλάχιστον κατά δύο εβδομάδες. Οι πολιτικές εξελίξεις που αναπόφευκτα ακολουθούν τέτοια γεγονότα έχουν επιφέρει αλλαγές στο ημερολόγιό του, καθώς μέχρι και την παραμονή του μοιραίου δυστυχήματος, από το πρωθυπουργικό Μέγαρο διαρρεόταν ότι είχαν «κλειδώσει» οι εκλογές για τις 9 Απριλίου. Όπως εξηγούσε κορυφαίος υπουργός στη «ΒτΚ», ακόμα και αν ο πρωθυπουργός επέλεγε να προκηρύξει τις εκλογές στις 15 ή 16 Μαρτίου, το αρχικό σενάριο «βγαίνει», καθώς τηρούνται έστω και οριακά τα συνταγματικά περιθώρια για τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η οποία είναι κατ’ ελάχιστον 21 ημέρες. Μία σημαντική παράμετρος που θα σταθμιστεί είναι και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που θα διενεργηθούν την τρέχουσα εβδομάδα, γιατί θα φανεί πόσο έχει επηρεαστεί το κλίμα και πώς έχει διαμορφωθεί στα κρίσιμα πεδία.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Δείτε επίσης