Ασθενείς-όμηροι στα χέρια παράνομων γιατρών
Καρκινοπαθείς σε ρόλο… Ηρακλή Πουαρό

Όλο και πληθαίνουν τα περιστατικά ασθενών με ανίατες παθήσεις που μέσα στην απελπισία τους καταφεύγουν σε γιατρούς που ακολουθούν μη συμβατικές ιατρικές μεθόδους ή σε ψευτογιατρούς που τους υπόσχονται θεραπεία με… ματζούνια. Το θέμα έχει φτάσει μέχρι την πόρτα των ιατρικών συλλόγων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις παρεμβαίνουν όταν πλέον είναι αργά.
Ρόλο ντετέκτιβ θα πρέπει να διαδραματίζουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους για να μπορέσουν να διαπιστώσουν αν οι γιατροί που τους προτείνουν «πρωτοποριακές» θεραπείες είναι εγκεκριμένες ή εν τέλει λειτουργούν αυτόνομα και εναλλακτικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ χαρακτηρίζει δύσκολη την προστασία των ασθενών από κάποιους «γιατρούς», ενώ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι θα πρέπει να προχωρά ο κάθε πολίτης που αναζητά γιατρό για το πρόβλημά του, σε έλεγχο μέσω των Ιατρικών Συλλόγων.
Για εκμετάλλευση της απελπισίας των ασθενών και των συγγενών τους κάνει λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στην περίπτωση της ογκολόγου αλλά και γενικότερα σε όλους εκείνους που χρησιμοποιούν άλλους αντι-ιατρικούς τρόπους υποτιθέμενης θεραπείας ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας. «Είναι πολύ δύσκολο για τον ασθενή να μπορέσει να διακρίνει αν ένας γιατρός αντί της Ιατρικής κάνει μαγγανία. Ειδικά αν έχει αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους», μας λέει ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος τονίζει: «Αν του προταθεί κάτι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα, θα πρέπει να το σκεφτεί καλά», παραδεχόμενος ότι «οι ασθενείς σε τέτοιες περιπτώσεις όπως της ογκολόγου δεν έχουν τρόπο να προφυλαχθούν. Δυστυχώς, πατάνε πάνω στην απελπισία του ασθενή», καταλήγει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιά Ματίνα Παγώνη, η οποία ήταν και στο πειθαρχικό που επέβαλε, τον περασμένο Δεκέμβριο, ποινή 3ετούς αφαίρεσης της άδειας της ογκολόγου, αλλά και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ, μας λέει ότι ο μόνος τρόπος είναι ο έλεγχος του γιατρού. «Ο ασθενής ή κάποιος συγγενής του θα πρέπει, πρώτον, να ερευνά αν ο γιατρός που απευθύνεται είναι μέλος κάποιου από τους Ιατρικούς Συλλόγους και, δεύτερον, να ρωτά και να μαθαίνει αν έχει έγκριση για άσκηση ιατρικής άδειας. Αυτά μπορεί να τα μάθει απευθυνόμενος στον Ιατρικό Σύλλογο», τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023