«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Κάλπες: 21 Μαϊου οι εκλογές- Τα Τέμπη αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό

Ποιοι παράγοντες θα παίξουν ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού

Κάλπες: 21 Μαϊου οι εκλογές- Τα Τέμπη αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν σε μία ατμόσφαιρα πολύ διαφορετική από αυτή που σχεδίαζαν τα εκλογικά επιτελεία όλων των κομμάτων. Η εθνική τραγωδία των Τεμπών δεν θα «σβήσει» εύκολα, καθώς έχει χαραχθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο και έχει προκαλέσει αμφισβήτηση για όλο το πολιτικό σύστημα.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μεταθέσει τις κάλπες για αργότερα, με μοναδικό γνώμονα τη δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πιο καθαρού πολιτικού τοπίου, έτσι ώστε να τεθούν και άλλα θέματα στην προεκλογική ατζέντα.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην στηθούν κάλπες πριν από το Πάσχα αποδείχθηκε μονόδρομος, καθώς βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά, όπως το έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή, είναι να διαλευκανθούν τα αίτια της τραγωδίας, να αποκατασταθεί η ασφάλεια στους σιδηροδρόμους, αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών σε ένα από τα πιο σημαντικά μέσα μεταφοράς, χωρίς όμως εμβαλωματικές λύσεις αλλά με σχέδιο που θα έχει διάρκεια και συνέχεια.

Πιο πιθανή ημερομηνία θεωρείται η 21η Μαΐου για τις κάλπες της απλής αναλογικής, με τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής να ακολουθούν στις 2 ή και στις 9 Ιουλίου.

Στο τραπέζι πάντως, παραμένει και το σενάριο των εκλογών στις 14 Μαΐου, το οποίο όμως δεν φαίνεται τόσο πιθανό.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Δείτε επίσης