«Η Βραδυνή της Κυριακής»

ΑΑΔΕ:«Ξεσκονίζουν» 900 φακέλους για φοροκλοπές και απάτες

Ψηλά στη λίστα υποθέσεις που παραγράφονται, λαθρεμπόριο, εισαγγελικές παραγγελίες και ενδοκοινοτικές συναλλαγές

Ψηλά στη λίστα υποθέσεις που παραγράφονται, λαθρεμπόριο, εισαγγελικές παραγγελίες και ενδοκοινοτικές συναλλαγές
Αρθρογράφος: Κώστας Αντωνάκος
Από Κώστας Αντωνάκος

Καταιγισμό από δεκάδες χιλιάδες ελέγχους εξαπολύει η ΑΑΔΕ το 2023, για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, περιπτώσεων διακίνησης «μαύρου» χρήματος, απάτης και φοροκλοπής, ενώ επιστρατεύει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία, την Tεχνητή Nοημοσύνη, αλλά και μεθόδους ανάλυσης κινδύνου με αυτοματοποιημένα κριτήρια.

Ψηλά στη λίστα των ελέγχων βρίσκονται υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, επιστροφές φόρων, υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, εισαγγελικές παραγγελίες, ενδοκοινοτικές συναλλαγές και εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακινήτων, που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών μπαίνουν και εκατοντάδες φάκελοι με «βαριές» υποθέσεις φοροδιαφυγής, που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικό εμπόριο και πλατφόρμες παραγγελιών και απάτες στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Από «κόσκινο» θα περάσουν τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, ενώ προχωρά η διασύνδεση του Κτηματολογίου με την ΑΑΔΕ, που θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να έχει πλήρη και ακριβή εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων.

Παράλληλα, έρχεται μπόνους σε όσους αποκαλύπτουν κρούσματα με αποδείξεις-«μαϊμού», ενώ προωθούνται η επέκταση των POS σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και η μείωση του ορίου των μετρητών στις συναλλαγές.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Δείτε επίσης