«Η Βραδυνή της Κυριακής»

780 ευρώ ο κατώτατος μισθός, 9,4% η νέα αύξηση- Έρχεται 1η Απριλίου

Συμπαρασύρει προς τα επάνω 19 επιδόματα - Τι αλλάζει με τις τριετίες

Έρχεται 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Στα 780 ευρώ, 9,4% αύξηση
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Στα 780 ευρώ διαμορφώνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός που λαμβάνουν 585.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς χθες ανακοινώθηκε αύξηση της τάξης του 9,4%.

Η αύξηση αυτή συμπαρασύρει προς τα πάνω και μία σειρά επιδομάτων που είναι «συνδεδεμένα» με τον κατώτατο μισθό, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας που διαμορφώνεται από τον επόμενο μήνα στα 479 ευρώ. Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%. Στη συνέχεια υπήρξε εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, σε συνέντευξη Τύπου.

Ειδικότερα, από τον επόμενο μήνα ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 780 ευρώ μεικτά και προσαυξάνεται για όσους εργαζόμενους δικαιούνται τριετίες. Έτσι, διαμορφώνεται στα 858 ευρώ για την πρώτη τριετία, στα 936 ευρώ για όσους έχουν δύο τριετίες και στα 1.014 ευρώ για τις τρεις τριετίες. Όσον αφορά στο κατώτατο ημερομίσθιο, αυτό διαμορφώνεται στα 34,84 ευρώ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να στείλει «μηνύματα» ευρύτερα στην αγορά εργασίας και να επηρεάσει εμμέσως και το ύψος του μέσου μισθού το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί κατά 12,4% σε σχέση με το 2019, και από 1.046 έχει πάει σε 1.176 ευρώ.

Ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη οι εξής παράγοντες:
- Η ανεργία (η οποία από 17,5% το 2019, έπεσε στο 10,8% τον Ιανουάριο).
- Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που προκύπτει από την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
- Η ανάκαμψη της Οικονομίας, που αναμένεται να συνεχιστεί, η πορεία του πληθωρισμού (ο οποίος αν και αποκλιμακώνεται, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα), και η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κριτήριο το ΑΕΠ και το ύψος του κατώτατου μισθού.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για περαιτέρω μείωση (πέρα από τη μείωση κατά 4,4 μονάδες που ήδη έχει εφαρμοστεί).

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Δείτε επίσης