«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Οι e-αποδείξεις που μειώνουν μέχρι 2.200 ευρώ το φόρο

Πώς θα κλειδώσουν οι ελαφρύνσεις στο έντυπο Ε1

Οι e-αποδείξεις που μειώνουν μέχρι 2.200 ευρώ το φόρο
Αρθρογράφος: Κώστας Αντωνάκος
Από Κώστας Αντωνάκος

Έξτρα εκπτώσεις και απαλλαγές θα έχουν στο φετινό εκκαθαριστικό της Εφορίας όσοι το 2022 πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τις αμοιβές σε 20 κατηγορίες επαγγελματιών, καθώς και οι επιχειρήσεις που αύξησαν τι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Παράλληλα, ευκολότερη είναι η κάλυψη του ορίου για τις αποδείξεις για τους φορολογούμενους που εξόφλησαν με ηλεκτρονικό χρήμα τις αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών Υγείας. Για τις παραπάνω φοροελαφρύνσεις θα υπάρχουν νέοι κωδικοί στο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι οποίοι για την έκπτωση από τα 20 επαγγέλματα θα είναι προσυμπληρωμένοι από την ΑΑΔΕ, ενώ για τα επαγγέλματα Υγείας και τις επιχειρήσεις θα πρέπει οι ίδιοι οι φορολογούμενοι να τους συμπληρώσουν.

Αναλυτικότερα:

Στον πίνακα 7 του νέου εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης θα υπάρχουν νέοι κωδικοί με προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ τα ποσά που δαπάνησαν το 2022 οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν με ηλεκτρονικά μέσα τις αμοιβές σε 20 κατηγορίες επαγγελματιών παροχής υπηρεσιών, και οι οποίοι θα έχουν έξτρα έκπτωση στο φόρο εισοδήματος έως 2.200 ευρώ.

Την έκπτωση αυτή δικαιούνται όσοι δαπάνησαν με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικής πληρωμής ποσά συνολικού ύψους μέχρι και 5.000 ευρώ, για να εξοφλήσουν αμοιβές προς τις παρακάτω 20 κατηγορίες επαγγελματιών παροχής υπηρεσιών:
1) Κτηνιάτρους.
2) Υδραυλικούς.
3) Ψυκτικούς.
4) Συντηρητές θέρμανσης.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Δείτε επίσης