«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Η Ρωσίδα πράκτορας που παρακολουθούσε με το… βελονάκι

Ήταν μέλος πανευρωπαϊκού δικτύου της Μόσχας, αλλά κατάφερε να διαφύγει παρότι ήταν υπό… στενή παρακολούθηση από την ΕΥΠ

Η Ρωσίδα πράκτορας που παρακολουθούσε με το… βελονάκι
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Η σύλληψη μίας Ρωσίδας κατασκόπου στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, πριν από αρκετούς μήνες, αποτέλεσε τον πυροκροτητή που πυροδότησε κατά τόπους «εκρήξεις», με συνέπεια να εξαρθρωθεί ένα σημαντικό δίκτυο «Ρώσων κατασκόπων» που δρούσε στην Ευρώπη.

Συλλήψεις σε Ιταλία και Πολωνία, όπου εξαρθρώθηκαν αντίστοιχα κυκλώματα, επιβεβαίωσαν τους φόβους των Αμερικανών και Ευρωπαίων

Η CIA, η οποία αποκάλυψε την κατασκοπική δραστηριότητα της «Σλοβένας» κατασκόπου, ερεύνησε και βρήκε στο σπίτι της μερικές φαινομενικά αθώες λίστες με ονόματα, και ύστερα από ενδελεχή έρευνα προέκυψε ότι ορισμένα από τα ονόματα ήταν κωδικοί κατασκόπων που δρούσαν υπέρ της Μόσχας. Ένα από τα ονόματα φέρεται να ήταν και της «Μαρίας Τσάλλα». Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά, και η ΕΥΠ διερεύνησε το θέμα. Όταν ανακάλυψε ότι το όνομα «Μαρία Τσάλλα» ήταν «δανεισμένο» από ένα νεκρό βρέφος, στην Κατεχάκη ήχησε «κόκκινος συναγερμός», γιατί είναι γνωστή στον κόσμο της κατασκοπίας η πρακτική της ιδιοποίησης ονομάτων νεκρών ανθρώπων.

Η Μαρία είχε ήδη εντοπιστεί στο Παγκράτι, αλλά παρά τη διακριτική παρακολούθηση για μερικές εβδομάδες, εξαφανίστηκε, γιατί, προφανώς, ειδοποιήθηκε (λένε από την ΕΥΠ) από ξένες πηγές, και φρόντισε να σβήσει τα ίχνη της. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι η ενημέρωση της «Μαρίας» έγινε αθώα από γνωστό της, ο οποίος ήταν δέκτης διακριτικών ερωτήσεων στο πλαίσιο της έρευνας για τη ζωή της, και ανησύχησε. Το περίεργο είναι πως η ίδια είχε ενημερώσει μέχρι… και τον σπιτονοικοκύρη της ότι θα φύγει από τη χώρα, όπως και την υπάλληλο του μαγαζιού της, αλλά φαίνεται ότι δεν το γνώριζαν αυτοί που έπρεπε. Εκτός και αν το γνώριζαν, όπως λέει στη «ΒτΚ» απόμαχο μέλος της ΕΥΠ, και προτίμησαν να την αφήσουν να φύγει για να μην εκτραχυνθούν περαιτέρω οι σχέσεις με τη Μόσχα.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Δείτε επίσης