«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ελληνοτουρκικά: Ηρεμία μέχρι τις εκλογές

Τα... δύσκολα μετά

Ελληνοτουρκικά: Ηρεμία μέχρι τις εκλογές
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Η βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στις δύο χώρες, ενώ από εκεί και πέρα, προβλέπεται πλάνο έξι μηνών για να εξεταστούν τα φλέγοντα θέματα, στο οποίο περιλαμβάνεται και συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, για να μπει σε τροχιά η διαδικασία επίλυσης των διαφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», η Αθήνα και η Άγκυρα έχουν συμφωνήσει σιωπηρώς την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα. Παραβιάσεις, παραβάσεις, ασκήσεις ή ακραίες δηλώσεις, παραμερίζονται μέχρι το τέλος Μαΐου, προκειμένου να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για τη συζήτηση σοβαρών ζητημάτων.

Οι διερευνητικές συνομιλίες κάπου εδώ έφτασαν στο τέλος τους, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αφού «στους 63 γύρους μέχρι τώρα, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, δεν πρόκειται να σημειωθεί ποτέ, παρά μόνο εάν τεθούν τα θέματα σε ανώτατο επίπεδο και υπάρχει η βούληση για λύσεις», όπως αναφέρουν παράγοντες του υπ. Εξ. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις προβλέψεις του, οι δύο πλευρές θα προσέλθουν σε διάλογο, και εκεί θα εντοπίσουν τα σημεία διαφωνίας. Από εκεί και πέρα, θα αναζητηθούν τρόποι για να υπάρξει ένα «δια ταύτα», το οποίο για την Τουρκία φαίνεται να είναι η πρόσβαση σε «ανοιχτή θάλασσα».

Το πλάνο που σχεδιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ισχύει στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές στην Τουρκία, και η Ν.Δ. στην Ελλάδα, ή στην περίπτωση που η Ν.Δ. είναι ο βασικός κορμός μίας κυβέρνησης συνεργασίας. Εάν ο Ερντογάν χάσει, τότε όλα είναι υπό αίρεση, σύμφωνα με πηγές της «ΒτΚ» από το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Δείτε επίσης