«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Εφορία: Με μηχάνημα Τεχνητής Νοημοσύνης θα πιάνουν φοροφυγάδες

Βρέθηκαν άνεργος με καταθέσεις 400.000 ευρώ και αγρότης που είχε αποκρύψει 300.000 ευρώ

ααδε, φορολοφικοσ ελεγχοσ, τεχνητη νοημοσυνη,σδοε, ΑΑΔΕ, ΣΔΟΕ, ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, υπουργειο οικονομικων, οικονομια
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Σε ηλεκτρονικό κλοιό βρίσκονται εκατοντάδες επαγγελματίες που είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής, και μάλιστα η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα, μέσω των οποίων πιάνονται στο «δόκανο» οι φοροφυγάδες.

Είναι ενδεικτικό ότι γιατροί, αγρότες, σύμβουλοι επιχειρήσεων, ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ, ακόμη και άνεργοι, πιάστηκαν στο ηλεκτρονικό δόκανο των Ελεγκτικών Αρχών, με αδήλωτα εισοδήματα και αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Όμως έπεται συνέχεια, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει για φέτος τουλάχιστον 470 φορολογικούς ελέγχους Hi Tech, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και διασταυρώσεις σε χρόνο-μηδέν με δηλωθέντα εισοδήματα - περιουσιακά στοιχεία.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και της ΑΑΔΕ έψαχναν… ψύλλους στ’ άχυρα, προσπαθώντας να ταυτοποιήσουν πληροφοριακά στοιχεία και «σεντόνια» δεδομένων, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, προκειμένου να μπορέσουν να εντοπίσουν σε δεύτερο χρόνο τις ύποπτες περιπτώσεις. Αυτά ανήκουν, όμως, στο παρελθόν.

Εν αναμονή των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα επιτρέψουν την «εξόρυξη» στοιχείων από δεκάδες βάσεις δεδομένων και θα καταστήσουν σχεδόν αδύνατη την απόκρυψη εισοδημάτων, ήδη οι ελεγκτικές υπηρεσίες αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο το διαθέσιμο έξυπνο λογισμικό, με τη βοήθεια του οποίου «ξετρυπώθηκαν» καραμπινάτες φοροδιαφυγές. Αυτή τη στιγμή, ο φόβος και ο τρόμος είναι το Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας. Τι ακριβώς κάνει αυτό το λογισμικό;

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί σήμερα (22/4) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα

Δείτε επίσης