«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Τεκμήρια Διαβίωσης: Οκτώ τρόποι για να γλιτώσετε έξτρα φόρο

Ένας στους τέσσερις φορολογείται για εισόδημα που δεν έχει

Τεκμήρια, φόρος, έξτρα φόρος, φορολογία, ΑΑΔΕ, ααδε, φόρος
Αρθρογράφος: Κώστας Αντωνάκος
Από Κώστας Αντωνάκος

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι που διέμεναν σε δική τους κατοικία, είχαν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία, ήταν κάτοχοι αυτοκινήτου ή σκάφους ή απέκτησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας το προηγούμενο έτος.

Καθώς βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου, είναι πιθανό να πέσουν στη παγίδα των τεκμηρίων και να υποχρεωθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο από εκείνον που αναλογεί στο εισόδημά τους εφόσον αυτό δεν καλύπτει το ποσό που υπολογίζει η Εφορία με βάση το σύνολο των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και του «πόθεν έσχες».

Κάθε χρόνο ένας στους τέσσερις φορολογούμενους –περίπου 1,8 εκατ.– φορολογείται για εισόδημα που δεν έχει στην πραγματικότητα, αλλά για το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Ωστόσο, ο νόμος τούς δίνει τη δυνατότητα είτε συμπληρώνοντας τους σχετικούς κωδικούς στο έντυπο Ε1 να εξουδετερώσουν τη πρόσθετη επιβάρυνση είτε να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα επικαλούμενοι πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν κατηγορίες που απαλλάσσονται από το βραχνά των τεκμηρίων.


Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 6 Μαϊου 2023

Δείτε επίσης