«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Στη μεσαία τάξη εστιάζει η κυβέρνηση

Όλο το σχέδιο για μισθούς, συντάξεις, εισφορές, φόρους

Μισθοί, Συντάξεις, Φόροι, Εισφορές, Εκλογές 2023, Εκλογές 21 Μαϊου
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Στη μεσαία τάξη «κοιτά» η κυβέρνηση στην τελική ευθεία προς τις εκλογές και παρουσιάζει μία σειρά οικονομικών προτάσεων, που είναι εστιασμένες στο συγκεκριμένο ακροατήριο.

Το κουαρτέτο των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών, στοχευμένες μειώσεις φόρων, ψαλίδι στις εισφορές, αλλά και περαιτέρω ενισχύσεις στους συνταξιούχους. Στο κυβερνών κόμμα τονίζουν την ανάγκη σταθερότητας σε μία εποχή εξωγενών προκλήσεων και επικεντρώνονται σε μία θετική ατζέντα για την επόμενη μέρα, με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, την αύξηση των επενδύσεων κ.ά.

Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια για την προσέγγιση της μεσαίας τάξης εντείνεται με μία σειρά κοστολογημένων μέτρων, που απευθύνονται στο συγκεκριμένο κοινό και στόχος είναι να ξεδιπλωθούν σταδιακά μέχρι το 2027. Ειδικότερα, τα δεκαπέντε βασικά μέτρα για την επόμενη τετραετία, στα οποία έχει εστιάσει το κυβερνών κόμμα στο δρόμο προς τις κάλπες, είναι τα εξής:

-Μισθοί: Κεντρική θέση στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει το θέμα της ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων και προβλέπονται τα εξής:

Αύξηση του μέσου μισθού, τουλάχιστον κατά 25% σωρευτικά μέσα στην επόμενη τετραετία, ώστε να πάει από τα 1.170 στα 1.500 ευρώ. Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό στόχος είναι να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ μέχρι το 2027. Να σημειωθεί πως ο κατώτατος μισθός από το 2022 μέχρι τώρα, έχει αυξηθεί τρεις φορές και πλέον διαμορφώνεται στα 780 ευρώ.

«Ξεπάγωμα» των τριετιών μόλις η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Υπενθυμίζεται εδώ πως η ανεργία τον Μάρτιο ήταν στο 10,9% και στόχος είναι μέχρι το 2027 να έχει υποχωρήσει κάτω από το 8%. Στο κρίσιμο θέμα των τριετιών αυτή την στιγμή εφαρμόζονται δύο ταχύτητες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Όσοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία στην εργασία τους στις 14 Φεβρουαρίου του 2012, έχουν επιπλέον αποδοχές, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας. Ωστόσο, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι –δηλαδή όσοι δεν συμπλήρωσαν μία τριετία στην εργασία τους μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου του 2012– δεν λαμβάνουν τη συγκεκριμένη προσαύξηση.

Αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης κ.ά. Το μέτρο θα «τρέξει» από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 13 Μαϊου 2023

Δείτε επίσης