«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Η μητέρα των μαχών στο Λεκανοπέδιο

Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι ψηφίζουν στην Αττική και… βγάζουν κυβέρνηση

Εκλογές 2023, Εκλογές 21 Μαϊου, Αττική, Ψηφοφόροι
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα, και όχι άδικα, στην Αττική, καθώς εκεί βρίσκονται σχεδόν οι μισοί από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στους εκλογικούς καταλόγους. Το Λεκανοπέδιο λοιπόν, θα παίξει κρίσιμο ρόλο στο αποτέλεσμα της κάλπης όπως δείχνουν οι αριθμοί.

Διασπασμένη σε οκτώ εκλογικές περιφέρειες (Α’ Αθηνών, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών, Α’ Ανατολικής Αττικής, Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ Πειραιώς και Β’ Πειραιώς) η Αττική έχει μετά την πρόσφατη απογραφή 104 έδρες. Με απλά λόγια, πάνω από το 1/3 των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου εκλέγεται εκεί. Για το λόγο αυτό, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν σκληρή μάχη, από την οποία θα φανεί και ο νικητής των εκλογών. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν δώσει εντολή στα επιτελεία τους να εντοπίζουν τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν αδυναμίες και όσο το επιτρέπει ο χρόνος να τις επισκέπτονται προκειμένου να τονώσουν τα ποσοστά του κόμματος.

Και σε επίπεδο υποψηφίων όμως, ο αγώνας είναι σκληρός, ειδικά για την πρωτιά, καθώς οι κάλπες της απλής αναλογικής θα κρίνουν σε πολλές περιπτώσεις ποιοι θα είναι αυτοί που θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής μετά τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, καθώς αν φτάσουμε έως εκεί, αυτές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό.

Η κεντροδεξιά Α’ Αθήνας

Η άλλοτε αχανής Α’ Αθήνας πέρασε από 40 κύματα, και σήμερα είναι 4η σε μέγεθος περιφέρεια, αλλά έχει ιδιαίτερη σημειολογία, καθώς τα κόμματα έχουν στα ψηφοδέλτιά τους ηχηρά ονόματα, τα λεγόμενα και «βαριά χαρτιά». Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021, οι βουλευτές θα δώσουν μάχη για 13 έδρες. Ο κεντροδεξιός χαρακτήρας που προσδίδουν οι αναλυτές με βάση και τις νίκες του κάθε κόμματος στο πέρασμα των χρόνων φαίνεται από το γεγονός ότι η Ν.Δ. κέρδισε την Α’ Αθηνών 20 φορές, τρεις φορές το ΠΑΣΟΚ και τέσσερις φορές ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό το λόγο και για το κυβερνών κόμμα είναι ένα στοίχημα να τερματίσει πρώτο. όπως και το 2019. σε έδρες στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 13 Μαϊου 2023

Δείτε επίσης