«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Τα «κοράκια» αψηφούν και τους νόμους!

Με χίλια-δυο τεχνάσματα ξεσπιτώνουν οικογένειες παρότι αυτές πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους

Τράπεζες, Δάνεια, Funds, Έξωση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για τις εκλογές και όμως η δραστηριότητα αρκετών τραπεζών και servicers - funds κατά των δανειοληπτών είναι ιδιαίτερα έντονη και άγρια, ακόμη και αυτή την περίοδο, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται με φόβο τι άλλο θα συμβεί στο μέλλον.

Δυστυχώς, είναι καθημερινές οι κοινοποιήσεις επιταγών προς πληρωμή και εκτέλεσης, δηλαδή γίνονται με αμείωτο ρυθμό επισπεύσεις κατασχέσεων, πλειστηριασμών και εξώσεων.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 23 εταιρίες διαχείρισης – servicers που διαχειρίζονται μεταβιβασθέντα σε funds δάνεια 87 δισ. ευρώ. Τρεις εξ’ αυτών είναι οι ισχυρότερες κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο των υπό διαχείριση δανείων (intrum, dovalue και cepal). Βασική στόχευσή τους αποτελεί η άμεση εκκαθάριση του ανατεθέντος σ’ αυτές δανειακού χαρτοφυλακίου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγεί στη «Βραδυνή της Κυριακής», η γνωστή δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, εκτός από την εκτεταμένη και ταχύτατη δια πλειστηριασμών ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών και εγγυητών, καταγράφεται καθημερινά, εκ μέρους κάποιων εξ’ αυτών, σωρεία καταχρηστικών πρακτικών και συμπεριφορών, οι οποίες μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις εκλαμβάνουν απειλητικά και εκβιαστικά χαρακτηριστικά και ουδόλως συνάδουν με την ιδιότητά τους, ως χρηματοδοτικά ιδρύματα. «Απέναντι σε νόμους, κανονισμούς και, κυρίως, τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποτελεί υποχρεωτικό θεσμικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις δανείων, επιδεικνύουν αξιοσημείωτη αδιαφορία καταπατώντας συστηματικά τη βασική αρχή της βιώσιμης ρυθμιστικής αντιμετώπισης ενός δανείου στο πλαίσιο των αληθών οικονομικών δυνατοτήτων των δανειοληπτών», τονίζει η κ. Νούκα.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 13 Μαϊου 2023

Δείτε επίσης