«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Χατζηδάκης στη «ΒτΚ»: «Οι πολίτες έχουν πληρώσει αρκετά τους μαθητευόμενους μάγους»

«Τον ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει αποστασίες, καθόλου δεν τον πείραξαν οι βουλευτές από τους ΑΝΕ.Λ., το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων»

Χατζηδάκης στη «ΒτΚ»: «Οι πολίτες έχουν πληρώσει αρκετά τους μαθητευόμενους μάγους»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για τις εκλογές αλλά και το έργο που συντελέστηκε στο υπουργείο του μιλά στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και υποψήφιος με τη Ν.Δ. στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για απονομή επικουρικών και εφάπαξ στους δύο μήνες, αλλά και την επέκταση της ψηφιακής κάρτας σε όλη την αγορά εργασίας. Άλλωστε. ήδη «κερδίζεται η μάχη με τους «εραστές» της ακινησίας. Όσον αφορά στο διακύβευμα των εκλογών τονίζει: «Θα κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο που κάναμε και θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα επιλέξουμε το τοπίο στην ομίχλη που προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης;».

Τα 4 αυτά χρόνια η κυβέρνησή σας κλήθηκε να διαχειριστεί πολλές κρίσεις, όλες εξωγενείς, αλλά, ταυτόχρονα, και να λύσει προβλήματα δεκαετιών που δημιουργούσαν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Ποιο μέτρο που λάβατε στο υπουργείο σας θεωρείτε ως το πιο εμβληματικό;

«Αυτό που δημιουργούσε τεράστιες πιέσεις ήταν το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Υπήρχαν άνθρωποι που περίμεναν ακόμη και 7 χρόνια να πάρουν τη σύνταξή τους. Βρήκαμε λύσεις κοινής λογικής, αξιοποιήσαμε τις νέες τεχνολογίες, συγκρουστήκαμε με τους “εραστές της ακινησίας”, και το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε: σε 27 μήνες βγήκαν 570.000 κύριες συντάξεις. Και πλέον εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες, πιο γρήγορα από ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία! Αλλά και στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, μόνο το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου εκδόθηκαν 44.000 αποφάσεις με το υπόλοιπο στοκ να αναμένεται να εκκαθαριστεί μέσα στο καλοκαίρι. Εκτός, όμως, από τις συντάξεις, περάσαμε μία σειρά από καινοτόμα μέτρα για την αγορά εργασίας: εισαγάγαμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θεσπίσαμε νέες και μεγαλύτερες άδειες, εισαγάγαμε το επίδομα εργασίας. Μειώσαμε την ανεργία από το 17,5% που μας την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 10,9%. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ. Εγκαινιάσαμε το πρόγραμμα “Σπίτι Μου” για να βρουν οι νέοι προσιτή και ποιοτική στέγη. Θεσμοθετήσαμε τους “ατομικούς κουμπαράδες” για να πάρουν οι νέοι υψηλότερες επικουρικές συντάξεις. Στηρίξαμε τους ανάπηρους συμπολίτες μας με μέτρα όπως ο Προσωπικός Βοηθός. Εκσυγχρονίσαμε τον ΕΦΚΑ με νέες ψηφιακές υπηρεσίες, με το 1555, ώστε οι πολίτες να βρίσκουν άκρη με τον Οργανισμό. Όλα αυτά είναι κοινωνική πολιτική, με αποτέλεσμα».

Τι έχουν να περιμένουν οι συνταξιούχοι την επόμενη τετραετία;

«Έχουμε δεσμευτεί για την απονομή επικουρικών και εφάπαξ στους δύο μήνες, τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους σε φάρμακα, τη στήριξη των συνταξιούχων με Προσωπική Διαφορά μέχρι την εξάλειψή της, τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις ύψους περίπου 4% το 2024. Εντοπίζω, ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα της νέας τετραετίας στον περαιτέρω ψηφιακό και ευρύτερο εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η καθημερινότητα των ασφαλισμένων».

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 13 Μαϊου 2023

Δείτε επίσης