«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Δημόσιο: Το 2024 φέρνει αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα

Προγραμματίζεται η αναβάθμιση και ο μετασχηματισμός των δεξιοτήτων 250.000 δημοσίων υπαλλήλων

Αυξήσεις στο Δημόσιο, Μισθοί, Συντάξεις
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Τα πάνω κάτω έρχονται στους μισθούς του δημοσίου τομέα από το 2024, με αυξήσεις μισθών και επιδομάτων, ώστε αφενός μεν να επέλθει μισθολογική δικαιοσύνη, αφετέρου, δε, να αντιμετωπίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με τον ίδιο δημοσιονομικό τρόπο.

Έτσι, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της επόμενης ημέρας είναι η αναμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου από την Πρωτοχρονιά του 2024. Επί της ουσίας, πρόκειται για παρέμβαση που αφορά σε περίπου 600.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, και πέρα από το κόστος των 200 εκατ. ευρώ λόγω της κατάργησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης, έχει υπολογισθεί ότι θα απαιτηθούν 500 εκατ. ευρώ για τις αλλαγές που δρομολογούνται.  

Ο πρωθυπουργός εξειδίκευσε μία από τις παραμέτρους των αλλαγών, η οποία έχει να κάνει με την αναπροσαρμογή του επιδόματος τέκνων:  

1 παιδί: 50 € => 70 €  
2 παιδιά: 70 € => 120 €  
3 παιδιά: 120 € => 170 € 
4 παιδιά: 170 € => 220 ευρώ  
Κάθε επιπλέον παιδί: 70 € => 120 €  

Ως «γενναία» χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές και η σχεδιαζόμενη αύξηση των εισαγωγικών μισθών, δηλαδή η ενίσχυση νεοδιόριστων, οι οποίοι ωφελήθηκαν ελάχιστα, έως καθόλου, από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.  

Οι σημερινοί εισαγωγικοί μισθοί είναι:  

Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης: 780 ευρώ  
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 858 ευρώ  
Τεχνολογικής Εκπαίδευσης: 1.037 ευρώ   
Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: 1.092 ευρώ   

Η πιο δύσκολη παρέμβαση, η οποία έχει ξεκινήσει από φέτος να εφαρμόζεται πιλοτικά, αφορά στην καθιέρωση συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων, για την επίτευξη συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων. 

Το σύστημα αυτό, όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες μαζί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, στοχεύει στη μεγιστοποίηση της απόδοσης. Αυτό το σύστημα κινήτρων απόδοσης δεν θα είναι οριζόντιο αλλά ούτε και «στεγανό». Είναι ενδεικτικό ότι προγραμματίζεται η αναβάθμιση και ο μετασχηματισμός των δεξιοτήτων (upskilling και reskilling) 250.000 δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι στη «δεξαμενή» αυτών των bonus. Πέρα από το νέο σύστημα με τα πριμ παραγωγικότητας, δρομολογούνται και αυξήσεις στα επιδόματα ευθύνης.  

Αλλάζουν και τα Ειδικά Μισθολόγια

Από μηδενική βάση θα «χτιστούν» και τα αποκαλούμενα Ειδικά Μισθολόγια, για ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς κ.ά., κάτι που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες του ΓΛΚ και των συναρμόδιων υπουργείων θα «χτενίσουν» κλιμάκια, μισθολογικές προσαυξήσεις και ειδικά επιδόματα.  

Ως προάγγελος του τι μέλλει γενέσθαι από τη νέα χρονιά στα Ειδικά Μισθολόγια, μπορεί να χαρακτηριστεί η παρέμβαση στους γιατρούς του ΕΣΥ. Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου «τρέχει» η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10% και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 53 εκατ. ευρώ. 

Ενδεικτική είναι και η παρέμβαση με το νέο επίδομα επικίνδυνης - ανθυγιεινής εργασίας, που ξεκίνησε να καταβάλλεται σε πυροσβέστες και άλλους υπαλλήλους του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με κόστος περίπου 10 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το νέο επίδομα, που προστίθεται κάθε μήνα στις αποδοχές, δεν αφορά μόνο στους μόνιμους αλλά και στους δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου. 

Το επίδομα δεν είναι ενιαίο, αλλά διαφοροποιείται ως εξής:  

Κατηγορία πρώτη (Α’) 200 ευρώ.  
Κατηγορία δεύτερη (Β’) 150 ευρώ.  

Δείτε επίσης