«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Οικονομία: Τα νέα Μέτρα στήριξης που θα φέρουν τα υπερ-πλεονάσματα

Θα είναι στοχευμένα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με τη… βούλα της Κομισιόν

Η Βραδυνή της Κυριακής, Η Βραδυνή, Πρόγραμμα Σταθερότητας, Προϋπολογισμός 2023, ΑΕΠ, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ελληνική οικονομία, υπουργείο Οικονομικών, Οικονομία
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Πρόσθετες παρεμβάσεις για το τρέχον έτος «δείχνει» ο Προϋπολογισμός του 2023, με νέα μέτρα στήριξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δεδομένου ότι οι αποδόσεις και επιδόσεις της Οικονομίας εγκρίθηκαν από την Κομισιόν, και μάλιστα χωρίς κανέναν αστερίσκο που να βάζει φραγμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος που έχει βάλει για φέτος το υπουργείο Οικονομικών είναι να πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Ήδη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η εκτίμηση –χωρίς να αλλάζει ο στόχος– είναι ότι μπορούμε να πάμε στο 1,1%.

Η συνήθως συντηρητική Κομισιόν ήρθε, όμως, να βάλει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, στο 1,9%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις δημιουργείται «χώρος» 2,7 δισ. ευρώ, που «κλειδώνει» την επενδυτική βαθμίδα και επιτρέπει τα τελευταία έκτακτα, στοχευμένα μέτρα πριν επιστρέψουμε σε «σφικτούς» δημοσιονομικούς κανόνες από το 2024.

Βέβαια, όλα ξεκινούν από τις επιδόσεις της Οικονομίας, η οποία πέρα από τη διαφαινόμενη υπέρβαση των αρχικών στόχων-παραδοχών για τον Τουρισμό, ωφελείται από τη «βουτιά» του φυσικού αερίου στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2021. Ο Προϋπολογισμός του 2023 και οι αρχικές μακρο-οικονομικές προβλέψεις «χτίστηκαν» με βασικό σενάριο ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι κατά μέσο όρο 120 ευρώ. 

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 20 Μαϊου 2023

Δείτε επίσης