«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Η «ΒτΚ» ακτινογραφεί το θριαμβευτικό για τη Ν.Δ. εκλογικό αποτέλεσμα

Ψήφος εμπιστοσύνης από όλες τις ηλικίες

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Εκλογές 2023, Εκλογές 25 Ιουνίου, Εκλογές 21 Μαϊου
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Με ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να… σαρώσει στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες και να πάρει καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης από τους μισθωτούς και τους ανέργους.

Το «γαλάζιο» πρόγραμμα είναι εστιασμένο σε στοχευμένα μέτρα αυξήσεων μισθών και συντάξεων και μειώσεων φόρων και εισφορών, ενώ το σημείο-«κλειδί» είναι η απόλυτη κοστολόγησή του και η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Η «ακτινογραφία» της ψήφου είναι αποκαλυπτική για το πώς η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή της σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και να πετύχει double score από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα:

-Σαρωτική ήταν η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν το 55% των ελεύθερων επαγγελματιών ψήφισε στις 21 Μαΐου τη Νέα Δημοκρατία, με το ΣΥΡΙΖΑ να είναι μόλις στο 13,3%. Οι επίμαχες δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες επανέφεραν αναμνήσεις από το παρελθόν στους ελεύθερους επαγγελματίες, που ακόμα θυμούνται τα αποτελέσματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με το συγκεκριμένο κοινό, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Να σημειωθεί εδώ πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μπει σε εφαρμογή ένα γενναίο πρόγραμμα στοχευμένων μειώσεων φόρων και εισφορών, ενώ αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο «γαλάζιο» πρόγραμμα γίνεται αναφορά στην σταδιακή μείωση 20% του Τέλους Επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας, το 2027.

- Ένας στους δύο συνταξιούχους έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις πρόσφατες εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, όταν το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξεπερνά το 20%. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν μπει σε εφαρμογή γενναία μέτρα, όπως το «ξεπάγωμα» των συντάξεων ύστερα από 12 χρόνια (φέτος δόθηκε αύξηση 7,75%), αλλά και η στήριξη των συνταξιούχων με Προσωπική Διαφορά. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία προβλέπει, άλλωστε, και ένα νέο γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης. Οι συντάξεις το 2024 θα αυξηθούν κατά 3% με 4%, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 27 Μαϊου 2023

Δείτε επίσης