«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Οι τόκοι στη δόση και διαγραφή δανείου

Δικαστική απόφαση-σταθμός γεννά ελπίδα σε δανειολήπτες και εγγυητές - Το Ειρηνοδικείο Κρωπίας όρισε ευνοϊκούς όρους για αποπληρωμή χρέους

Δάνειο, ρύθμιση δανείου, διαγραφή δανείου, δικαστική απόφαση, αποπληρωμή χρέους, δανειολήπτης
Αρθρογράφος: Φάνης Καραμπατσάκης
Από Φάνης Καραμπατσάκης

Πρωτοπόρα δικαστική απόφαση ορίζει ο υπολογισμός των έντοκων δόσεων δανείου να γίνεται στη δόση και όχι στο σύνολό του, κι έτσι να μειώνεται κατά πολύ το οφειλόμενο ποσό, εφόσον συντρέχουν, βέβαια, οι προϋποθέσεις.

Τέτοιες αποφάσεις, σύμφωνα με νομικούς, ελάχιστες έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, και ίσως είναι δύο με τρεις. Με τη συγκεκριμένη, την υπ’ αρ. 391/2023 απόφαση του Ειρηνοδικείου Κρωπίας, διασώθηκε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας ηλικιωμένου ζευγαριού δανειοληπτών και ταυτόχρονα επήλθε πλήρης διαγραφή για τη γυναίκα 100% των οφειλών της, για τον δε σύζυγό της διαγραφή περίπου 80% της συνολικής οφειλής.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Άνθια Κορέλα, που χειρίστηκε την υπόθεση, η απόφαση αποτελεί «ρηξικέλευθη τομή στη νομολογία»! «Χάρη σε τέτοιες αποφάσεις, που συμβαδίζουν με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, ανοίγει, για όσους δανειολήπτες αντιμετωπίζουν υπερβολικές αυξήσεις των δόσεων, η δυνατότητα δικαστικής επιδίωξης μείωσης των τόκων με αλλαγή της μεθόδου υπολογισμού των, ή με άλλους τρόπους, αναλόγως την περίπτωση», δηλώνει στη «Βραδυνή της Κυριακής» η κ. Κορέλλα.


Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα (2 Ιουνίου 2023) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης