«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Σχέδιο εμπρησμών ερευνά το Μαξίμου

Σε ενάμιση μήνα έχουν γίνει 163 προσαγωγές και συλλήψεις

Μέγαρο Μαξίμου, Κυβέρνηση, Πυρκαγιές, φωτιές, Σχέδιο εμπρησμών, εμπρηστές, ΕΥΠ, εισαγγελική έρευνα, Πολιτική Προστασία
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Στη Βουλή μεταφέρεται το θέμα των πολλαπλών πύρινων μετώπων και η διαχείρισή τους, με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αναγνωρίζοντας διαχρονικές παθογένειες και στον τομέα αυτό. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για το ενδεχόμενο οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών με επίκεντρο τον Έβρο, μία ειδική περιοχή στην οποία οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών για τους πληγέντες, ενώ άμεσα αναμένονται οι πρώτες αποζημιώσεις.

Την ύπαρξη σχεδίου εμπρησμών που οδήγησε στο μπαράζ των ταυτόχρονων πυρκαγιών ανά την Ελλάδα, εξετάζει η κυβέρνηση, την ώρα που οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού έδιναν επί 8 συνεχή 24ωρα τιτάνιες μάχες για την κατάσβεση των καταστροφικών πύρινων μετώπων κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ζητώντας να διερευνηθεί το ενδεχόμενο οι παράλληλες πύρινες εστίες να οφείλονται σε οργανωμένη εγκληματική δράση που μπορεί να κρύβεται πίσω από τους εμπρησμούς, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι κλιμάκιο της ΕΥΠ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πληγείσα περιοχή.

«Όταν έχεις 15 παράλληλα μέτωπα σε ευαίσθητη περιοχή, τότε ναι, υπάρχει ένα πρόβλημα και πρέπει να ελέγξεις όλα τα σενάρια», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας για την κατάσταση στον Έβρο, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στις απόπειρες εμπρησμών λέγοντας ότι μέσα σε ενάμισι μήνα «έχουμε 163 προσαγωγές και συλλήψεις, για αδικήματα εμπρησμού, πολλά εκ των οποίων –σχεδόν τα μισά– αφορούν εμπρησμούς εκ δόλου».

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης